Vitamin eksikliğinin belirtileri

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli uyku ve egzersizin, kişinin sağlıklı olmasını sağlayan etkenlerin başında yer aldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Enerji düşüklüğü, vücut ağrıları ve uykusuzluk, günümüzde en sık rastlanan vitamin eksikliği belirtilerindendir” dedi.

Haberler 20.07.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Uur Dilek Calap, vitamin eksiklii ve hlsizlik arasndaki iliki hakknda ayrntl bilgiler verdi.Dr. Calap, Kiinin salkl bir yaam sürmesinde, gdalar ile alnan vitamin ve mineraller büyük rol oynar. Yada ve suda eriyenler olarak iki ana gruba ayrlan vitaminlerin büyüme, hücre yenilenmesi, enerji üretimi gibi pek çok görevi vardr. Bu anlamda vitaminlerin vücudun biyokimyasal ilevlerinin sürdürülebilmesi konusundaki önemi tartlamaz. Cilt, doku, organ ve kemiklerin salkl ileyiini salayp normal fonksiyonlarn yerine getirmesine katkda bulunan vitaminler, gdalar yoluyla yeterince alnamadnda hekim kontrolünde takviye olarak alnabilir. Bir ya da birden fazla vitaminin eksikliinde kiide pek çok farkl ikayet görülebilir diye konutu.

DER VE KEMK RAHATSIZLIKLARINA DKKAT

Dr. Calap, Kanszlk ve sinir sistemine ait ikayetlerin yan sra göz, deri ve kemik rahatszlklar, sklkla vitamin eksikliklerine bal olarak oluur. Kiinin bellek fonksiyonlarnn gerilemesi, enerji düüklüü, hlsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler ise vitamin eksikliklerine bal olarak ortaya çkan semptomlardan bazlardr. Vitamin eksikliine bal olarak yaanan enerji düüklüü, vücut arlar ve uykusuzluk, günümüzde en sk rastlanan vitamin eksiklii belirtilerindendir.

B12 VTAMN EKSKL ANEMYE YOL AçABLR

Enerji düüklüü, hlsizlik, kaytszlk, bitkinlik, uyuukluk ve yorgunluk dendiinde çounlukla fiziksel yorgunluk akla gelse de bu yaknmalarn zihinsel de olabileceini aktaran Dr. Calap, Fiziksel yorgunluk, kiinin normalde yapabildii ileri kas yorgunluuna ya da enerji düüklüüne bal olarak yapamamas olarak açklanabilir. Zihinsel yorgunluk ise kiinin düüncelere ve olaylara konsantre olamamasna yol açar. Kiinin uykulu ve dalgn olmasna yol açan zihinsel yorgunluk da fiziksel yorgunluk gibi vitamin eksikliinden kaynaklanabilir dedi.

Dr. Ör. Üyesi Uur Dilek Calap, günümüzde sk rastlanan enerji düüklüünün sklkla vitamin eksikliklerine bal olarak gelitiini söyledi. B12 vitamin eksikliinin toplumda yaygn olarak görüldüünü belirten Dr. Calap, B12 vitaminin alyuvar olarak bilinen krmz kan hücrelerinin yenilenmesine yardmc olduunu ve kiinin sinir sistemini güçlendirdiini sözlerine ekledi. Dr. Calap, Gdalar yoluyla alnan proteinin vücut tarafndan kullanlmasn kolaylatran B12 vitaminin referans aralndan daha düük düzeyde olmas kiide yorgunluk, hlsizlik, itahszlk ve anemiye yol açabilir. Kiinin düüncelerini toplamasnda ve harekete geçmek konusunda zorluk yaamasna yol açan B12 vitamin eksiklii, suda çözünebilen bir vitamin türü olan B12nin vücutta çok az miktarda depolanmasndan kaynaklanr ifadelerini kulland.

HANG VTAMNLERN EKSKLNDE YORGUNLUK GÖRÜLÜR?

nsan vücudunda yaklak 4 miligram kadar depolanabilen B12 vitaminin yaklak olarak yarsnn karacierde depolandn anlatan Dr. Calap, DNA ve miyelin sentezinde önemli bir paya sahip olan B12 vitamini ayn zamanda krmz kan hücrelerinin üretilmesini salar. Vücut tarafndan sentezlenemeyen vitaminlerden biri olan D vitamini ise gdalar yoluyla alnabilse de asl D vitamini kayna, güne dr diye konutu.

D vitamini eksikliinde de yorgunluk ve sürekli hlsizlik hissedilebileceini belirten Dr. Calap, D vitamini ile enerji düüklüü arasnda önemli bir balant olduunu vurgulad. Kiinin kendini güçsüz, isteksiz ve sürekli yorgun hissetmesine yol açabilen D vitamini eksikliinin, miktar doktorunuz tarafndan belirtilen D vitamini takviyesi ve açk alanda günelenerek, kolaylkla ortadan kaldrlabileceini belirten Dr. Calap, yeterince güne na çkmann mümkün olmad durumlarda D vitamini takviyesinin öneminin daha da arttn ifade etti.

Dr. Calap, B12 ve D vitaminin yan sra hormon salnm ve krmz kan hücrelerinin üretiminde rol oynayan B5 vitamini eksikliinde de sklkla hlsizlik ve yorgunluk ikayetleri oluabilir. Yumurta bata olmak üzere, balk, tavuk, peynir ve kuru baklagiller gibi pek çok besin kaynanda bulunan B5 vitamini eksikliinin gdalar yoluyla giderilmesinin son derece kolay olduunu, ancak gerekli durumlarda kiiye B5 vitamin takviyesinde de bulunulabilir dedi.

Ana Sayfaya Git