Vitamin fazlalığı da zararlı!

Vitamin ve mineral fazlası, eksikliği kadar zararlı Vitamin ve mineral fazlasının eksikliğinden daha zararlı olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Eda Balcı, “Örneğin A vitaminin fazlası vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine yol açabilir” dedi.

Haberler 27.07.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ar. Gör. Eda Balc, yeterli ve dengeli beslenen bir insann herhangi bir hastalk ya da ihtiyac artran ilave bir durum (gebelik vb.) olmad sürece gerekli vitamin ve mineralleri doal yollarla almas gerektiini belirtti.

Doru ve dengeli beslenildiinde dahi vitamin ve mineral eksiklii yaanabileceini söyleyen Balc, Örnein kemoterapi gören hastalara bazen vitamin destei verilmesi gerekebilir. Ayn ekilde yallarn, emziren veya gebe kadnlarn, vejetaryen (özellikle vegan) beslenenlerin, diyaliz tedavisi görenlerin, bebek ve çocuklarn vitamin ve mineral destei almas gerekebilir. Bir hastalktan ya da yeterli beslenememekten kaynakl eksiklikler hekim kontrolünde tamamlanmal aksi halde farkl olumsuzluklara neden olabilmektedir diye konutu.

FAZLA MKTARDA A VTAMN, KARACER ZEHRLENMESNE YOL AçABLR

Vitamin ve minerallerin fazlasnn, eksiklii kadar zararl olduunu ifade eden Balc u ifadeleri kulland:

Bunlarn fazlas bazen yaam tehdit edecek düzeyde toksik etkilere sahip olabilir. Örnein potasyumun fazlas kalp durmasna yol açabilir. Gereksiz yere alnan A vitaminin fazlas vücutta birikip karacier zehirlenmesine yol açabilir. D vitaminin fazlas ise kandaki kalsiyumun yükselmesine neden olur. Kalsiyumun fazlas da böbrek talarnn oluumuna neden olur. Uzun süre yüksek dozda C vitamini alnmas ile okzalat talar oluabilir. Ayn zamanda C vitamininin mide asidini artrd ve midenin saldrgan faktörlerinden biri olduu da bilinmektedir. B6 vitaminin uzun süreli yüksek dozda alm ise geri dönüümü olmayan sinir hasarlarna neden olabilmektedir

Dengeli ve yeterli bir beslenme program ve besin çeitlilii ile vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacnn karlanabileceine dikkat çeken Balc, Vitamin ve minerallerin çou bitkisel ve hayvansal besinlerde zaten bulunmaktadr. Mevsiminde, uygun miktarlarda tüketilen taze sebze ve meyveler en zengin vitamin ve mineral kaynaklardr. Eer kiide vitamin ya da mineral eksiklii varsa bu eksiklik muhakkak hekim kontrolünde ek besin destei alnmas ile olmaldr. çünkü her eyin fazlas zararl olduu gibi vitamin ve minerallerin de fazlas zararldr. Unutulmamaldr ki her ilaç bir kimyasal maddedir ve tedavi dozlar aldnda zehir etkisi yapabilir. Özellikle herhangi bir hastal olanlar hekim tarafndan önerilmedikçe asla bu takviyeleri kullanmamaldr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git