Vitamin haplarına dikkat!

Korona virüs salgınıyla birlikte vatandaşlar başta vitamin hapları olmak üzere birçok takviye edici hapı ı ucuz diye internet üzerinden alıyor. Diyarbakırlı eczacı Yağmur Gök Azlal, internet üzerinden satışı yapılan hapların yüzde 100 sahte olduğunu savunarak, hapların tüketilmesi halinde ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi tehlike arz ettiğini söyledi.

Haberler 19.12.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgnyla birlikte vatandalar, baklk sistemini güçlendirici vitamin haplar ile takviye edici gdalara arlk verdi. Birçok vatanda, vitamin hap, kozmetik ilac, cinsel gücü artc ilaç, zayflama haplar gibi sat internet üzerinden yaplan ürünlere yöneldi. Eczac Yamur Gök Azlal, Salk Bakanlnn bu konuda ciddi uyarlarnn olmasna ramen vatandalarn bu ürünlere yöneldiini dile getirdi. Azlal, bu ilaçlarn yüzde 100 sahte ürünler olduunu, vatandan ucuza kaçaym derken ciddi bir ekilde salk sorunlaryla kar karya kalabileceini ifade etti.

ÜRÜNLER YÜZDE 100 SAHTEDR

Son zamanlarda hem pandeminin getirdii hem de k aylarna girilmesiyle birlikte insanlarn baklk sistemini yükseltme ihtiyac doduunu belirten Yamur Gök Azlal, bu pazarn gittikçe arttn dile getirdi. Azlal, laçlar, gda takviyeleri, dermokozmetik birçok eyin internetten sat yaplyor. Ancak Salk Bakanlnn da uyard gibi internet üzerinden yaplan bu satlarn, ilaçlar ve gda takviyeleri dahi bu tarz vitaminlerin hiçbirinin denetimi yaplmamaktadr. Hiçbiri bizim güvendiimiz firmalar üzerinden verilmiyor internete. Ondan dolay yüksek bir ihtimalle ürünlerin yüzde 100ü sahtedir. Bizim yaadmz durumlar da oldu, hastamz daha uygun fiyatl diye internetten ald herhangi bir güne kremini ya da bir vitaminde yine ayn ekilde yaadk. Ürün geldii zaman sahte olduunu gördük. Ürünü elimize aldmz zaman sahte ürün ve orijinal ürün arasnda ambalajdr, ilacdr, görüntüsüdür, bunlar çou zaman ayn da olabiliyor. Bunlar gözle çok ayrt edilebilir eyler deil. Bu çou meslektalarm tarafndan yapld. Firmalara gönderildi ve hiçbir ekilde ürünlerin mesuliyeti alnmyor. çünkü tek sat yeri eczanelerdir. Bu yüzden firmalar da internet üzerinde satlan ürünlerin arkasnda deiller. lac getirip ben bunu aldm, bunu nasl kullanacam gibi sorular soruluyor. Ya da gelip buradan ne kullanabilirim, danmalk hizmeti alp sonra internetten daha ucuz, ben internetten alaym gibi tepkiler alabiliyoruz halkmzdan. Oluabilecek yan etkilerini veya hiçbir fayda görmemesini, en iyi ihtimal hasta hiçbir fayda görmez ve en iyi ihtimalle fayda görmedii için aslnda kulland vitamin doru deildir diye düünür. Baka bir doktora gitmeye çalr. Baka bir vitamin kullanmaya çalr. Bunlar en iyi ihtimaller dedi.

VTAMN VE ALINAN DER LAçLAR, HASTANIN ÖLÜMÜNE GDEBLECEK BRçOK YAN ETKYE SEBEBYET VERYOR

Hastann ayn zamanda yanl ürün kullanmas ihtimalinin yüksek olduunun altn çizen Azlal, Bunun sonucunda da yan etkiler oluur hastada. Bu yine hastay bir hastaneye, doktora sevk edecektir. u an korona virüs sürecinde en çok vitamin takviyelerinde bunu yayoruz. Halkmz internet üzerinden ucuz vitamin alyor. Ama aslnda öncesi var bu iin. Zayflama ilaçlar olsun hem hafza hem cinsel gücü artrma amacyla olsun reklamlar sk sk yaplyor. Bu hastalar yanltc yolda oluyor, bunun yan etkileri oluuyor. Kalp krizleri oluabiliyor hastalarda. Böbrek yetmezlii de oluabiliyor. Yani hastann ölümüne gidebilecek birçok yan etkiye sebebiyet veriyor bu vitamin ve aldklar ilaçlar. Bakanln çok net bir bildirimi var zaten. Bu tarz ilaç ve ilaç d takviye ürünlerin tek sat kanalnn eczane olduunu ve dierlerinin yüzde 100 sahte olduuna dair çok net açklamalar var. Eczanelerde tüm ilaçlar, vitamin ürünlerinin s, nem takipleri düzenli olarak yaplyor. Saklama koullarnn, datm koullarnn düzenli olarak gerçekletirildii tek kanal ve bunlarn Salk Bakanlndan olsun, l Salk Müdürlükleri tarafndan olsun, lçe Salk Müdürlükleri tarafndan olsun denetimlerinin yapld tek kanal eczanelerdir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git