"Vitamin takviyesi almak yarardan çok zarar verebilir"

Son yapılan bir bilimsel araştırmada, alınan vitamin takviyelerinin sağlığa iyi gelmesinin aksine vücuda zararlı olabileceği açıklandı.

Haberler 10.04.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmay yapan uzmanlar, vitamin takviyesi almak yerine edinilen iyi bir beslenme alkanlnn daha salkl olacana dikkat çekti.

ABDdeki Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme ve Bilim Bölümünden Doç.Dr. Fang Fang Zhang aratrma sonuçlar ile ilgili yapt deerlendirmede, düzenli olarak kullanlan vitamin haplarnn ölüm riskini azaltmad, aksine sala zararl olabilecei yönünde kantlar olduunu belirtti.

NBC Newsin aktard habere göre, aratrmay gerçekletiren doçent doktor Zhang ve meslektalar 27 bin 725 Amerikal yetikinin katld deneyde vitamin haplarnn ve gdalarda bulunan besinlerin etkilerini inceledi.

Deneye katlanlarn yarsndan fazlas vitamin ve mineral takviyeleri aldn aktard.

VTAMN TAKVYES ZARARLI

Aratrmaclar, deney srasnda besin takviyesi almann ölüm riskini düürmedii bunun yerine salkl beslenerek vitaminleri besinlerden alan deneklerin ölüm riskinin daha az olduu sonucuna vard.

Buna göre deney sonuçlarnda, besin takviyesi almak kalp ve damar hastalklar veya kanser gibi hastalklarda ölüm riskini düürmezken gdalardan alnan yeterli miktardaki K vitamininin bahsi geçen hastalklardan kaynaklanan ölüm riskini yüzde 20 düürdüü ortaya çkt.

Aratrmaclar ayrca deneklerin yiyeceklerden ald besinlerin vücutlar için koruyucu ancak besin takviyelerinden aldklar vitaminlerin vücutlar için koruyucu olmad sonucuna vard.

Dier yandan çok fazla miktarda kalsiyum takviyesi almann kanserden dolay ölüm riskini arttrabilecei ifade edildi.

NBC Newse konuan Detroit Tp Merkezinden Kelly Sanna- Gouin, vitamin takviyeleri satn almak yerine besin deeri yüksek gdalar tüketmenin daha faydal olacan söyledi.

Ana Sayfaya Git