Vitamine dikkat!

KORONAVİRÜS vakalarının Türkiye’de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vitamin ve gıda takviyelerine olan talebin arttığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, “Geçen yıllarla kıyasladığımızda 4-5 katlık artıştan bahsediyoruz. Ağırlıklı olarak multivitaminler ve C vitamini tercih ediliyor” dedi. İnternet üzerinden satılan vitaminler konusunda da uyaran Sarıalioğlu, “Sağlık Bakanlığımızın internet sitelerinden satılan bu tip ürünlerin yüzde 99’unun sahte olduğu yönünde net açıklamaları var. O nedenle bu ürünler mutlaka hekim kontrolünde, eczanelerden alınmalı” ifadelerini kullandı.

Haberler 22.09.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgn, baklk sistemi düük olan kiileri olumsuz etkiliyor. Baklk sistemini güçlü tutmak ve kuvvetlendirmek isteyen kiiler ise vitamin ve gda takviyelerine yöneliyor. Gripten ve koronavirüsten korunmak amacyla vitamin ilaçlarnn kullanmnn arttn belirten stanbul Eczac Odas Bakan Zafer Cenap Saraliolu, bu ürünlerin mutlaka hekim ya da eczac danmanlnda alnmas gerektiinin altn çizdi.

MUTLAKA HEKM YA DA ECZACI DANIMANLIINDA ALINMALI

Geçen yllarla kyaslandnda mart ayndan bu yana vitamin ve gda takviyesi kullanmnda 4-5 katlk bir art olduunu ifade eden Saraliolu, Koronavirüs vakalar ortaya çktndan bu yana vitamin kullanmna talep artt. 4-5 katlk bir arttan bahsediyoruz. Özellikle çocuklar ve yallar için baklk sistemini güçlendirmede arlkl olarak multivitaminlere ihtiyaç oldu. Talep ise ciddi ölçüde yükseldi. Direkt bakl etkileyen gda takviyelerine, C vitaminlerine talep artt. K sezonu olmas nedeniyle de talepler bir hayli yükseldi. Bu tip gda takviyesi dediimiz ürünlerin özellikle kronik hastalarn kulland ilaçlarla etkileimleri söz konusu olabilir. Her hasta baklk güçlendirici her ilac kullanamaz. Bunlarn mutlaka hekim ya da eczac danmanlnda alnmas gerekir uyarsnda bulundu.

NTERNETTE SATILAN BU ÜRÜNLERN YÜZDE 99U SAHTE

nternet sitelerinde çok sayda vitamin ve gda takviyesi sat olduunu hatrlatan Cenap Saraliolu, unlar söyledi:

Salk Bakanlmzn internet sitelerinden satlan bu tip ürünlerin yüzde 99unun sahte olduu yönünde net açklamalar mevcut. Biz bu ürünlerin firmalaryla görütüümüzde kendi ürünleri olmadn söylüyorlar. Dolaysyla bu ürünlerin nerelerde hangi artlarda üretildiini, muhafaza edildiini, içeriklerini bilme ansmz yok. Bu anlamda hastalarmzn mutlaka bu ürünleri eczanelerden aln diyoruz. Sahte vitaminlerin ve gda takviyelerinin kimler tarafndan internet üzerinden satldn tespit edemiyoruz. Ancak oralardan ürün alverii yaptmzda o ürünün firmasna gönderdiimizde firma; bizim üretimimiz deil diyor. Dolaysyla bakanlmzn bu ürünlerin sahte olduu yönündeki açklamas ispatlanm oluyor. Bizler de ayrt edemiyor ve bu ürünü firmasna gönderiyoruz. Ancak firma bu ürünün kendilerinin olup olmadna karar veriyor. Bizim tavsiyemiz kiilerin bu tip ürünlerini mutlaka hekimlerine ya da eczaclarna danarak kullanmalar. Bu tür takviyelerin internetten alnmamas gerekir

Eczanelerde 10 liraya satlan bir ürünün internet üzerinde 2 liraya satldn belirten Cenap Saraliolu, Bu da zaten kukulanmamza neden oluyor. Ürünlerin fiyatnn bu kadar düebilmesi gerçeklii anlamnda soru iaretine neden oluyor dedi.

VTAMN VE GIDA TAKVYELERNE ULAMA ANLAMINDA BR SIKINTIMIZ YOK

Koronavirüs vakalarnn ortaya çkt dönemde baz vitaminlere eriim konusunda yaanan skntlar da hatrlatan Saraliolu, O dönem planlamaya uygun bir talep olmad. Üretim planlamasnn çok çok üzerinde bir talep olduundan ksa bir süre o ürünlere ulamakta sknt yaadk. Firmalar u anda o konuda tedbirlerini alm durumdalar. Vitamin ve gda takviyelerine ulama anlamnda bir skntmz yok ifadelerini kulland.

ESKDEN KIIN BLE ALMAZDIM MD VTAMN EKSK ETMYORUM

Vatanda da koronavirüs sonras vitamin almn arttrdn dorulad. C ve D vitamini kullanacan belirten Süreyya Enüstün, u anda kullandm bir vitamin yok ama C ve D vitamini kullanmay düünüyorum. Henüz hangisini kullanacama karar veremedim. Kesinlikle bu tür ürünleri internetten satn almyorum. Hekim kontrolünde eczanelerden satn alyorum dedi. Evde mutlaka vitamin bulundurduunu belirten lkay Makaraç, Koronavirüs salgn sonras daha çok vitamin kullanmaya baladk. Evde bulundurup 2-3 günde bir takviye olarak alyorum. Eskiden bu ekilde kullanmazdm, kn bile almazdm. Eczaneden almaya dikkat ediyorum ifadelerini kulland.

UCUZ OLDUUNDAN NTERNT TERCH EDLYOR

Koronavirüs salgn öncesinde de gda takviyesi kullandn anlatan Ayenur çelik ise, vitaminleri ürünün kendi internet sitesi üzerinden almaya özen gösterdiine dikkat çekti. çocuu için gda takviyesi aldn söyleyen Ömer çelik de Kendim için deil çocuum için vitamin ve gda takviyesi kullanyorum. Özellikle balk yan tercih ediyoruz. Eczaneden aldmz oluyor ancak fiyat daha uygun olduundan internetten almay tercih ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git