“Vücudumuz toprak olacağına başka hayatlarda can bulsun”

Sağlık Bakanlığı 2016 verilerine göre, Türkiye’de ortalama 25 bin hasta organ nakli bekliyor. Verilerin az olması üzerine organ naklinin önemi konusunda vatandaşları bilinçlendirmeyi hedefleyen Kâğıthane Belediyesi, ‘Bir Canda Üç Hayat’ adlı kitabın yazarı Banu Irmak’ın katıldığı organ bağışının önemini anlatan bir seminer düzenledi.

Haberler 07.05.2017 - 12:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Mine Uraz, Türkiyede organ ba saysnn azlna dikkat çekerek Vücudumuz toprak olacana baka hayatlarda can bulsun ifadelerini kulland.

NEDEN KADAVRADAN ORGAN BAII OLMUYOR?

Türkiyede kadavradan organ ba olmamasnn nedenlerine deinen Mine Uraz, unlar dile getirdi:

Yurtdnda canldan organ nakli yüzde 20, kadavradan organ nakli ise yüzde 80lerdeyken bu durum Türkiyede tam tersi. Kadavradan organ naklinde, kii hayattayken organlarn balamay istese bile, nakil ilemi beyin ölümü gerçekletiinde yaplyor. Bu yüzden nakil kararn birinci ve ikinci derece yaknlar veriyor. Yani aile ölümden sonra organ ban kabul etmezse, kii salnda organlarn balamay kabul ettii halde organlar alnamyor. Ba karar bir yerde organ ba yapan kiinin vasiyeti oluyor. Bu vasiyet yazl ya da sözlü olabiliyor. Bu yüzden kiinin karar hususunda ailenin bilgilendirmesi gerekiyor ki onlarda bu tür bir olayla karlatklarnda organlar balayabilsinler.

Böbrek baçs kiilerin nakil sonras sknt yaamayacan kaydeden Uraz, Bir kiide böbrek rahatszl olduunda tek böbrei deil iki böbrei birden rahatszlanr. Yani canldan böbrek nakli olunacaksa verici tek böbrek vericiyi uzun süre yaatabilir dedi.

20 SENE BÖBREK NAKL BEKLED

20 sene böbrek nakli olmay bekledikten sonra ubat aynda olduu ameliyatla salna kavuan smet Lapay, Biz diyaliz hastalar bol su içmeyi, bol meyve yemeyi özlüyoruz. Diyalize girerken çok büyük aclar, zdraplar çekiyoruz. 3 ay önce böbrek nakli oldum. Herkesin organ ba konusunda daha duyarl olmasn isterim eklinde konutu.

KARDEN KARDEE BAILADII UMUT

2,5 sene önce ablasna böbreini veren Bengühan peköz, vericilerin herhangi bir salk problemi yaamadna dikkat çekerek, öyle konutu:

Verici olduunuzda en ufack bir rahatszlnz olsa tereddüt yaamamak için nakil yapmyorlar. Ben 5, ablam 6 gün hastanede yattm. Ben on beinci gün iimdeydim ve hayatma normal bir ekilde devam ediyordum. Tetkiklerim ylda 1 defa yaplyor ve son derece salklym. hayatma, sosyal hayatma normal devam edip tüm hobilerimi yapabiliyorum. Vericinin aklnda acaba bir sorun mu olur yaam kalitem mi düer diye düünceler oluyor. Kesinlikle öyle bir ey söz konusu deil.

Kz kardei Bengühan ipeközden ald böbrekle hayata tutan genetik böbrek hastas Banuhan peköz, Böbrek yetmezliimin olduunu örendiimin yirminci günü yeniden salkl bir insan olarak hayatma devam ettim. lacm içtiim, kendime dikkat ettiim sürece ben pek çok Salklym diyen insandan daha salklym dedi.

8 senedir kadavradan böbrek nakli bekleyen 47 yandaki Havva nceel diyalizde rahatszlandn ve çok zorluk çektiini ifade etti.

ÖLÜMSÜZLÜK STYORSANIZ ORGANLARINIZI BAILAYIN

Organ bann kendisi için ölümsüzlüü ifade ettiini belirten Banu Irmak, Bir organ binlerce, yüzlerde insana hayat veriyor. Bundan daha güzel ne olabilir ki. Ben bu ekilde ölümün sonsuzluuna ölümsüzlüüne inanyorum. Eer ölümsüzlük istiyorsanz organlarnz balayn eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git