Vücudun su ihtiyacını gideren 10 besin

Yaz aylarında hava sıcaklarındaki artışa bağlı oluşan terleme ve sıvı kaybı, susama duygusunu daha çok hissettiriyor. Vücuttaki her organın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için kaybedilen sıvının yerine konulması ve düzenli su tüketimi büyük önem taşıyor. Su içmeden geçirilen birkaç saat sonrasında elektrolit dengesi bozulabiliyor, halsizlik ve bitkinlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor.

Haberler 24.07.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Berna Ertu, sv ihtiyacn ve susuzluu gideren besinler hakknda bilgi verdi.

Susuzluk vücut dengesini bozuyor

nsan vücudundaki su oranlarnn korunmas yaamsal önem tamaktadr. Vücutta yüzde 2lik bir su azalmas olduunda bile asit dengesinde deiimler meydana gelmektedir. Yüzde 7lik bir deiim, insan vücudunda yorgunluk ve halsizlie hatta halüsinasyon görmeye yol açabilmektedir. Yüzde 10luk bir deiim ise böbrek fonksiyonlarn sonlandrp ölümle sonuçlanabilmektedir.

Kaybedilen su yerine konulmal

Vücut baz zamanlarda daha fazla svya ihtiyaç duymaktadr. Scak havalar, hareket, fazla proteinli ve tuzlu besinlerin tüketimi, terleme, idrara çkma gibi aktiviteler vücudun su ihtiyacnn artmasna neden olmaktadr. Ayrca vücut ssn artran ateli hastalklarda, solunum yolu ve ishal gibi sorunlarda, barsak yoluyla su kaybedilmektedir. Gün boyunca kaybedilen toplam su miktar 2,5 litreye ularken, pek çok kii bunun bilincinde ve farknda olmadan vücudunu susuz brakmaktadr. Hücrelerin yaamsal faaliyetlerini yerine getirmesi ve bu sayede vücudun fonksiyonlarn tamamlayabilmesi için vücudun su dengesinin korunmas gerekmektedir.

çay ve kahve suyun yerini tutmaz

Vücudun yeterli miktarda sv alabilmesi için günde en az 2-2.5 litre su tüketimi gerekmektedir. Vücut direncini kaybetmeden, susuzluk duygusu hissedilmeden su tüketilmelidir. Özellikle yaz aylarnda asitli içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, içilen çay ve kahvenin de miktarnn fazla olmas, sk idrara çkmaya ve sv kaybna yol açabilmektedir. Bu nedenle suyun yannda daha çok taze sklm meyve sular, ev yapm limonata, ayran ve maden suyu gibi salkl içecekler tercih edilmelidir.

Egzersiz yaparken susuz kalmayn!

Yaz aylarnda egzersiz yaplrken de su tüketimine dikkat edilmelidir. Egzersize balamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz srasnda ise 10-15 dakika aralarla yarm bardak su içilmelidir. Ayrca scak havalarda beslenme programna vücudun su ihtiyacn karlayan besinler dahil edilebilir.

Susuzluu gideren ve vücudun sv ihtiyacn karlayan 10 besini tüketin!

Salatalk: Salatalk, içeriinde yüzde 95 orannda su bulundurur. Dolaysyla yaz scaklarnda kaybedilen svnn yerine konulmas açsndan oldukça yararl bir sebzedir. Ayrca A ve C vitaminleri bakmndan da zengin içeriklidir.

Kavun: Kavun, yüzde 90 oranndaki su içerii, iyi bir potasyum ve C vitamini kayna olma özelliiyle kan basncn düzenler, kabzl giderir ve tok tutar.

Domates: Domates, içeriindeki likopen sayesinde baklk sistemini güçlendirir ve dolamn yavalamasna engel olur. çeriindeki yüzde 95e yakn su ile hücreleri su kaybndan kurtarr. Ayrca domatesteki likopen miktar, piirildiinde ve parçalandnda daha fazla artar. Bu nedenle yaz aylarnda domates suyu tüketimi vücut sal için oldukça yararldr.

çilek: C vitamini bakmndan çok zengin olan çilek, içeriinde yüzde 90dan fazla su miktarna sahiptir. Kalp ve damar hastalklarn önler, enfeksiyonlarla savamaya yardmc olur. Lifli yaps sayesinde uzun süre tok tutar.

Yourt: Yourtta yüzde 80 orannda su bulunur. Ayrca içerdii yararl bakterilerle bir barsak düzenleyicidir. Serinletici bir özellii vardr. Kemikler, diler, kaslar ve sinir iletimleri için çok yararldr.

Karpuz: Karpuzun su içerii yüzde 92 oranndadr. Ayrca Beta-karoten, likopen ve C vitamini bakmndan da oldukça zengin bir meyvedir. çeriindeki B vitaminleri ile gün içinde enerjiyi korumaya yardmc olur. Kan dolamn hzlandrr ve zararl maddeleri damarlarnzdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engeller. Ancak yaz aylarnda en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda eker içerdii unutulmamaldr.

Biber: Biber, bol miktarda A ve C vitamini içerir. Yine içeriindeki su miktar, yüzde 90dan fazladr. çeriindeki vitaminlerle, hücrelerin salkl çalmasn salar.

Kabak: Kabak da zengin su içerii ile öne çkmaktadr. Yapsnda yüzde 90dan fazla oranda su bulunduran sebzelerden biridir. Bu yüzden yaz scaklarnda ar yiyecekler tüketmek yerine, kabak ile pek çok yemek seçenei hazrlanabilir.

Marul: Marulda ortalama olarak yüzde 95 orannda su bulunur. Bu bakmdan yazn marul tüketmek, vücudun su kaybn önemli ölçüde engeller. C vitamini açsndan da çok zengin olan marulun açk yeil renkte olan daha fazla su içerir.

Limon: çeriinde yüzde 90dan fazla su bulunduran limon, yaz aylarnda ekersiz limonata eklinde tüketilebilir.

Ana Sayfaya Git