Vücudunuza esnekliğini geri kazandırın hastalıklardan korunun

Hareketsiz yaşam tarzı, trafikte geçirilen sıkıcı saatler, yanlış ayakkabı seçimi ve ağır çalışma koşulları kas ve iskelet sistemine olumsuz etki ediyor. Yıllar boyunca bu etkenlere maruz kalmak fibromiyalji başta olmak üzere birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Ancak uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen manuel terapi uygulamalarıyla vücudun esnekliğini yeniden kazanması ve hastalıklardan korunmak mümkün olabiliyor.

Haberler 14.03.2018 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Metin Mutlu, manuel terapinin hastalklar üzerindeki iyiletirici etkisi hakknda bilgi verdi.

Fibromiyalji en sk kadnlarda görülür

Romatizmal hastalklar içerisinde en sk karlalan ikinci hastalk olan fibromiyalji, kadnlarda erkeklere göre üç kat daha sk görülmektedir. Kaslarda yaygn ar ve hassasiyet, ar yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluu ile kendini belli eden kronik yorgunluk ve ar sendromudur. Hastalar genellikle srt bölgesinde sürekli kulunç (fibrositis)arlarndan ikayet etmektedir. Yllarca devam eden arlardan dolay o bölgedeki kaslar sertlemektedir. Bu arlar, ayrca uyku düzenini bozmakta ve psikolojik travmalara neden olmaktadr. Manuel terapi fibromiyalji hastalarnn tedavisinde önemli bir yöntemdir.

Duru bozukluklar doru nefes almay da engelleyebilir

Türk toplumunda duru bozukluu çok yaygn bir eklide görülmektedir. Bu duru ve denge bozukluu ilerleyen zamanlarda kalça, bel, diz ve ana eklemlerde sorunlara neden olmaktadr. Duru bozukluklar, akcierin çalma kapasitesini bile etkileyen bir durumdur. Manuel terapi ile omurga sütunundaki eklemleri açarak kaburga ve omurgadaki balant noktalarna, faset eklemlere manipülasyon yaplmaktadr. Böylece vücudun unutmu olduu açlar geri kazandrlmaya çallmaktadr. Bu açlar kazandrld zaman sinirlerin arasnda olan balantlarda bir hatrlama olmakta ve bu rahatlama ile kii hayatn konforlu bir ekilde devam ettirebilmektedir.

Arlar azalnca uyku düzeni normale döner

Faset eklemler omurgann arka tarafnda yer almakta ve omurlar birbirine balayarak omurgann hareketinde önemli rol oynamaktadr. Manuel terapi de manipülasyon dnda ayrca bu eklemlere kuru ine, kollajen, nöral terapi gibi çeitli uygulamalar yaparak o bölgelerde oluan kronik faset sendromunu ortadan kaldrlmaktadr. Hastaya eklem hareket açlar kazandrlarak kiinin hayat daha kaliteli hale gelmektedir. Arlarnda da azalma olan hastann uyku düzeni de normale dönmektedir. Uygun diyetler ve gda takviyeleri de arlar ve ödemleri azaltmada faydal olmaktadr.

Manuel terapiyle arlar kademe kademe azalr

Arlarndan dolay derin nefes alamayan hastalar manuel terapi sonras artk normal nefes almaya balamaktadrlar. Hastann parsiyel göüs kafesi açlp akcieri rahatlaynca kaslan kaslar kendiliinden yumuamaya balamaktadr. Manuel terapiyle yine vücudun yürüme esnasndaki yaylanma kabiliyeti artrlmaktadr. Vücuda unutmu olduu özellikleri geri kazandrlmaktadr. Bu da kademe kademe kiinin arlarn azaltmaktadr. Manipülasyon minumum 6- 8 seans sürebilen bir tedavi yöntemidir. Manuel terapiye ek olarak fiziyatrist ve spor danman egzersiz programlamas yaptnda sonuçlar çok daha baarl olmaktadr.

Bir ikayetiniz yoksa bile ylda 3-4 kez yaptrmak faydaldr

Serotonin kiiye enerji, mutluluk, kendini zinde hissetme, huzur gibi hisleri veren bir hormondur. Bu hormon saat 22.00 ve 03.00 arasnda salglanmaktadr. Saat 23.00 dan sonra uyunduu zaman mutluluk hormonu faaliyetini tam gerçekletirememektedir. Kadnlarda bu daha büyük bir sorun tekil etmektedir. çalan ve trafikte zaman kaybeden kadnlarn eve geldikten sonra uyku vakitleri saat 23.00 ya da 00.00lar bulabilmektedir. 30 yan am ve geç saatlerde yatan bir kadn 40l yalarda fibromiyalji hastas ya da bel ve boyun düzlemesi yaama riski yüksektir. Düzenli bir egzersiz program da yapamyorsa bu hastalklara daha kolay yakalanabilmektedir. Manuel terapinin düzenli egzersiz programna uyulsa bile ylda en azndan 3 ya da 4 defa yaplmas faydaldr. Manuel terapi eklem hareket açlarn normale döndürülmesi açsndan en faydal tedavi yöntemlerinden biridir.

Ana Sayfaya Git