Vücut direnci yükseltiliyor!

Vücut direncini yükseltiyor; haftada en az 2 kez tüketilmeli

Haberler 03.09.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üç taraf denizlerle çevrili olan Türkiyede su ürünleri tüketiminin birçok ülkenin çok altnda olduunu söyleyen Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Gökhan Tapnar, Kovid-19 salgnnn devam ettii bu günlerde, besleyici yönden zengin, vücut direncimizi kuvvetlendiren su ürünlerini haftada en az iki porsiyon tüketmemiz elzemdir. Dilerim bu sene üretenin de tüketenin de mutlu olaca bir sezon geçiririz dedi.

Denizlerde av yasann 1 Eylül itibar ile kalkmasyla balkçlar yeni sezona Vira Bismillah diyerek baladlar. Geçtiimiz yl özellikle kn arlaan pandemi sürecinin yan sra k sonunda etkisini gösteren müsilajdan dolay balkçlk sektörü ar bir yara almt.

TÜRKYEDE SU ÜRÜNLER TÜKETM DÜÜK

Ar avcl yaplan ürünlerin bir süre sonra eriilemez düzeye gelebileceini belirten Ör. Gör. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Gökhan Tapnar, Ülkemizde kota sistemi daha gelmedi ama bu konuda dikkatli olmamz gerek. Sonuçta fazla olan ürünün fiyat düüyor daha sonra az kalnca fiyat ar artyor. Aslnda bir yerde dengeyi salamak bizim elimizde eklinde konutu.

YASAL AVLANMA BOYLARINA DKKAT EDLMEL

Denizlerde yeni balayan av sezonunu deerlendiren Altnba Üniversitesi Ör. Gör. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Gökhan Tapnar, balk avcl ve tüketiminde göz ard edilmemesi gereken detaylara dikkat çekti. Öncelikle yasal avlanma boylarna dikkat etmemiz gerek. Tüketicilerin de bu konuda bilinçli olmas gerekiyor uyarsnda bulunan Ör. Gör. Tapnar, Tarm ve Orman Bakanlnn resmi sayfasnda avcl yaplan su ürünlerinin yasal avlanma boylarnn duyurulduunu, tüketicilerin tezgahlarda gördüü herhangi bir ihlal durumunda Bakanl arayarak ikyette bulunabileceklerini belirtti.

LÜFER KITLIININ NEDEN YASAL BOYUN ALTINDAK çNEKOP AVI

Türkiye denizlerinde en çok avlanan balklar hakknda bilgi veren Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Gökhan Tapnar, çinakop, kraça, vonoz, çingene palamutu gibi isimler lüfer, istavrit, uskumru ve palamutun yavrularna verilen isimlerdir. Doada tükettiimiz canllara sürdürebilirlikleri için en az bir kez üreme hakk tanmak zorundayz. Yasal avlanma boylar, balklarn verimli üreme büyüklüklerine göre hesaplanr. Lüfer baln önceden herkes evine alp tüketebilirdi, geçtiimiz sezon fiyatlar el yakyordu ve çou kiinin alamayaca düzeyde idi. Bunun balca sebebi yasal boyun altnda yani çinakop olarak avlanmas ve satlmas olmutur açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git