Vücut direncini artıracak öneri

Dünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor.

Haberler 21.01.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Merve Sr, koronavirüse yakalanan bireylere salkl beslenme önerilerinde bulundu.

DOAL BESNLER TERCH EDLMEL

Koronavirüse yakalandktan sonra, belirtisi olsun ya da olmasn, her bireyin yiyecek içecek düzenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalk süresince tüm besin ögeleri dengeli ve düzenli olarak tüketilmeli, doal yiyecekler tercih edilmelidir. Yaplacak uygun bir diyetle baklk sistemi güçlendirilebilir, ayn zamanda kilo kontrolü de salanabilir. Vücudun savunma sistemini destekleyen çinko, demir ve A, C, D ve E vitaminleri gibi belirli mikro deerler, besinlerde çokça bulunmaktadr. Sebze ve meyveler, bu besin deerleri açsndan yüksek younlua sahiptir ve bu nedenle baklk sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gerekir. Özellikle besinlerden yeterli düzeyde alnamayan D vitamini bu dönemde çok önemlidir. Vücuttaki D vitamini düzeyi kontrol edilerek, düüklük varsa gerekli replasman tedavisine balanmaldr. Nasl bir etki yapaca bilinmeyen bir virüsle bu süreçte insan vücudunun savaabilmesi için baklk sisteminin güçlendirilmesine odaklanlmaldr.

KORONAVRÜSE KARI BOL SIVI ALINMALI

Süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagillerin olduu bir beslenme program baklk sistemini güçlendirecektir. eker, pirinç, beyaz undan yaplan hamur ileri ile fast food türü besinlerin alm snrlandrmaldr. Kilo verme sürecindeyken hastala yakalananlarn çok düük kalorili ve eksik besin öeleri bulunan diyetleri yapmamas gerekir. Özellikle tat ve koku duyusunun yok olmas nedeniyle beslenme konusunda sorunlar yaanabilmektedir. Özellikle tat duyusunun olmamas sebebiyle beslenme güçlüü ortaya çkmaktadr. Hastalk sürecinde tüm besin öeleri dengeli ekilde tüketilmeli, bol sv alnmaldr. Vücudun yaklak % 60n oluturan su hayati öneme sahiptir. Su içmeyi engelleyen çay ve kahve tüketimi snrlandrlmal, uygun bitki çaylar tercih edilmelidir. Yani vücuttan sv atmay salayan diüretik etkili kafeinli içecekler hastalk süresince dengeli tüketilmelidir.

Baklk için mikro besinleri içeren yiyecekler

A vitamini: Havuç, lahana, biber, spanak, ton bal ve yumurta.

C vitamini: Turunçgiller, çilek, mango, domates.

D vitamini: Balk, et, yumurta, süt ürünleri ve mantarlar.

E vitamini: Fndk, badem, ay çekirdei.

çinko: stiridye, sakatat, peynir, yulaf ezmesi ve mercimek.

Demir: Et, baklagiller, susam ve dar.

HASTALIK SÜRESNCE HAFF EGZERSZ YAPILMALI

Koronavirüs tedavi sürecinde evde düzenli ekilde hafif egzersizlere devam edilmelidir. Her ne kadar önemli bir belirti olan kas arlar ortaya çksa da, yaplacak hafif egzersizler moral düzeyini de yükseltecektir. Bedensel yorgunluk hastalk süresince en az indirilmeli, uyku için ayrlan süre artrlmaldr. Spor bir yandan baklk sistemini harekete geçirirken, dier yandan da vücudu zorlamaktadr. Vücut, yorucu egzersizlerden sonra enfeksiyonlara kar daha duyarl olmaktadr. Açk pencere etkisinin kurban olmamak için sadece hafif egzersizler yaplmaldr.

HASTALIIN ETKSN AZALTMAK çN ÖNERLER

Bu dönemde vücuda kuvvet verecei düüncesiyle fazla yemek yemek doru bir yaklam deildir. Her besin grubu uygun ekilde tüketilmelidir.

Gün içerisinde öünler atlanmamal, aralarda salkl attrmalklar tercih edilmelidir.

Hastalk süresince bol su içilmelidir. Özellikle vücutta biriken toksinleri atmak için sv alm önemlidir.

Koronavirüs tedavisi süresince C vitamini zengini limon, portakal, greyfurt, mandalina ve kivi gibi baklk sistemini güçlendiren meyveler tüketilmelidir.

Ate yükselmesi nedeniyle ortaya çkan terlemenin olumsuz etkisini yok edebilmek için slak giysiler sk sk deitirilmelidir. çok olmamak kaydyla alnacak lk bir du vücudu rahatlatacaktr.

Günlük en az 8 saat uyku baklk sistemini güçlendirecektir. Hastalk süresince gün içerisinde gece uykusunu etkilemeyecek 1-2 saatlik kestirmeler iyi gelecektir.

Baklk sistemini etkileyen alkol tüketilmemelidir. Özellikle solunumu etkileyen sigaradan ise mutlaka uzak durulmaldr.

Geliigüzel vitamin ve takviye ürün kullanmndan kaçnlmal, mutlaka doktora danlmaldr.

Ana Sayfaya Git