Vücutta ani titremeye yol açan 8 faktör

İstemsiz kasılma ve seğirmeler ile kasların kısa süreli kasılması; vücutta, ellerde, ayaklarda ve boyunda titremelere yol açıyor. Türkiye’de ve tüm dünyada sık olarak görülen ancak nedeni tam olarak bilinmeyen titremeler, yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen titreme, nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Haberler 17.04.2018 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uz. Dr. Ylmaz Niyazi Yazman, titremeler ve tedavileri hakknda bilgi verdi.

Nedeni bilinmeyen hareket bozukluu

Esansiyonel tremor ad verilen ve nedeni bilinmeyen titremeler, vücutta en sk rastlanan hareket bozukluklarndandr. Erikin yalarda balayan titreme sorunu, yalanmayla birlikte ilerler. Eller öne uzatldnda ya da bardak, kak tutarken veya yaz yazarken daha çok ortaya çkar. Eller ve kollar tamamen serbest olduunda örnein kucakta istirahat halinde durur. Titreme en çok ellerde görülür ve daha sonra da ba, boyun, bacaklar, ses telleri ve gövdede ortaya çkar. Her titreme bir hastalk belirtisi olmayabilir.

Stres ve uykusuzluk tetikliyor

Nedeni bilinmeyen titremeler balangçta hastann günlük yaamn etkilemeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde baz tetikleyici etkenlere bal olarak hayat kalitesini düürebilir.

Esansiyonel titremeleri tetikleyen faktörler;

Heyecan ve stres younluu

Uykusuzluk

Ar kafein tüketimi

Fiziksel yorgunluk

Kan ekeri düüklüü

Tiroit fonksiyon bozukluklar

Altta yatan önemli hastalklarn varl

Parkinson hastal ile kartrlabilir

Esansiyonel titremeyi, Parkinson Hastalna bal titremelerden ayrt etmek gerekir. Nedeni bilinmeyen titreme, Parkinsona göre 10 kat fazla görülür. Parkinson titremesi; istirahat halinde, eller rahat pozisyonda dururken ortaya çkar ve hareketle azalr. Parkinsonda esansiyonel titremesi olan hastalarda görülmeyen hareketlerde yavalama, küçük admlarla yürüme, ba ve gövde öne eik vaziyette yürüme, yüzde mimiklerde azalma, rijidite denilen kaslarda sertlik gibi belirtiler de vardr.

Beyincik lezyonlarnn titremesi ile de benzerlik gösterebilir

Esansiyonel titreme kadar sk görülmese de nedeni belli olmayan titremeler ile kartrlmamas gereken hareket bozukluklarndan biri de beyincik lezyonlarnn titremesidir. Esansiyonel titreme gibi hareketle ortaya çkan bir titreme gerçekleir ve esansiyonel titremeye göre daha iddetli gerçekleir. Eller hedefe yaklatkça titreme iddetlenir. Örnein bardak aza yaklatrldnda artar. Kii suyu içecekken, titremeye bal olarak su bardaktan dökülmeye balar. Ayrca yürürken ve otururken dengesizlik gibi baka ikayetler de geliir.

Günlük aktivite becerilerinin kaybna yol açabilir

Esansiyonel yani nedeni belli olmayan titremeler yaam süresini ksaltc bir etki oluturmaz. Titreme zamanla artabilir ancak deiim, genellikle yava ve yllar içinde meydana gelir. Sonuç olarak baz hastalarda yaz yazma, yemek yeme ve içme aktivitesi srasnda güçlük, hatta sosyal açdan utanma gibi durumlar becerilerin kaybna neden olabilir. Hafif düzeyde titreme tedavi gerektirmez ve erken tedavi de hastaln doal seyrini durdurmaz ya da yavalatmaz.

Ba-boyun titremelerinde enjeksiyon tedavisi fayda salyor

Titremeler hastann yaam kalitesini ciddi derecede düürüyorsa ve hasta günlük aktiviteleri yerine getirmekte güçlük çekiyorsa ilaç tedavisine balanr. Ayrca etkilenen kas gruplarna enjeksiyon da uygulanabilmektedir. Özellikle ba-boyun titremelerinde enjeksiyon tedavisinin daha etkili olduu gözlemlenmitir. laç tedavisi ile sonuç alnamayan ve iddetli titremesi olan hastalarda cerrahi tedavi yöntemlere bavurulabilir.

Ana Sayfaya Git