Vücutta sıvı dengesine dikkat

Vücutta sıvı dengesinin korunması ve yeterli miktarda sıvı alımı, en önemli konuların başında geliyor.

Haberler 21.09.2019 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücuttaki sv dengesi, alnan ve atlan svlar arasndaki fark olarak tanmlanyor. Günlük artlarda svlar beslenme yolu ile alnyor. Su ve dier içecekler haricinde kat gdalardan da belirli miktarda sv alnabiliyor. Bununla birlikte vücuttan sv kayb temel olarak idrar ve dk ile olmakla birlikte, terleme ve akcierlerden buharlama yolu ile de gerçekleiyor.

Svlarn insan vücudunda çok önemli bir yere sahip olduunun altn çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Cem Artürk, unlar söyledi:

Vücut arlnn yaklak yüzde 75ini oluturan su, hem hücre içinde (intraselüler) hem de hücre dnda (ekstraselüler) yer alr. Hücre içi svlar vücut svlarnn 2/3ünü olutururken hücre d svlar 1/3ünü oluturur. Hücre d svlarn özellii, çeitli boluklar ve dokular arasnda hareket edebiliyor olmasdr. Vücuttaki hücre d svnn en önemli ksm kann hücresiz plazma ksmndadr. Bunun haricinde doku aralklarndaki svlar ve karn, göüs boluu gibi alanlarda yer alan svlar bulunmaktadr. Kas yüzde 70 sv içerii ile en çok su içeren dokulardan bir tanesidir.Hücrelerdeki fizyolojik dalm ve vücudumuzdaki (hücre, damar içi ve damar d) çeitli su kompartmanlarn denetleyen ve koruyan su, hücrelerin ve organlarn (kalp, kaslar, kan damarlar, böbrekler, mide-barsak sistemi) fizyolojik fonksiyonlarn sürdürmesini de salamaktadr.

BESN ALMADAN

nsann besin almadan haftalarca canlln sürdürebilmesine karn susuz ancak birkaç gün yaayabildiine dikkat çeken Artürk, nsan vücudundaki karbonhidrat ve yan tümü, proteinlerin yars, vücut suyunun ise sadece yüzde 10u yitirildiinde yaam tehlikeye girmekte, vücut suyunun yüzde 20 oranda kayb ölümle sonuçlanmaktadr. Tüm bu bilgiler suyun, insan vücudu için ne kadar önemli önemli olduunu açk biçimde ortaya koymaktadr. Su, vücutta pek çok fonksiyona sahiptir. Termoregulasyon yani vücut ssnn ayarlanmas, besin öelerinin ve oksijenin dokulara tanmas, eklem kayganlnn salanmas, metabolik atklarn dokulardan uzaklatrlmas ve sindirim-emilim bu fonksiyonlar arasnda ilk akla gelenlerdendir. dedi.

Ana Sayfaya Git