Vücutta su azalmasının neden olduğu 10 sağlık sorunu

Su tüketimi; böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Vücuda yeterli miktarda su alınmaması pek çok önemli sağlık sorununun yanında yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları gibi durumlara yol açabiliyor.

Haberler 21.03.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uz. Dr. Tülay Kadolu, düzenli su tüketiminin önemi ve suyun salk üzerindeki etkileri hakknda bilgi verdi.

Yorgunluunuzun kayna su içmemek olabilir

Salkl bir insan vücut arlnn erkeklerde %60, kadnlarda ise %50si sudan olumaktadr. Bu oran yeni doan bebekler için %70 seviyelerine çkar. Beynin %95i ve akcierlerin de %90 sudur. Vücutta birbiri ile balantl olan bütün sistemler suya ihtiyaç duyar ve yeterli su alamadnda görevlerini tam olarak yerine getiremez. Vücutta bulunan suyun %2 orannda azalmas sonucu yorgunluk, dikkat eksiklii ve hafza ile ilgili sorunlar ortaya çkar. Gün boyu devam eden yorgunluklarn en önemli kayna sv azalmasdr.

Baka içecekler suyun yerini tutmaz

Hayati fonksiyonlarn salkl bir ekilde yerine getirilebilmesi için yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerekmektedir. Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmek vücudun su ihtiyacn karlamaktadr. Suyun tadn sevmeyenler ya da mide bulants yaayanlar; dilimlenmi meyve dilimleri veya havuz, kereviz gibi sebzelerde suyu tatlandrabilir. çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atmn artrd için suyun yerine konulmamaldr.

Böbreklerinizi su ile koruyun

Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisi su ile beslenen böbreklerde görülmektedir. Vücutta oluan üre, kreatin ve ürik asit gibi zararl maddeler su ile seyreltilip böbreklerden atlr. Yeterli su miktarnn olmamas idrar akmn yavalatt için idrar yolu iltihaplar ve böbrek talar, ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluabilmektedir.

Su içmek için susamay beklemeyin

Gün içerisinde susamadan su içilmesi yeterli miktarda su alnmasna yardmc olur. drar rengi gün içerisinde yeterli su içip içilmedii hakknda fikir verir. Koyu renk ve kvamda bir idrar vücudun suya ihtiyac olduunun en önemli göstergesidir. deal su miktarnn kiinin gün içerisinde yapt aktivitelere, hava scaklna bal olarak dengelenmesi önerilmektedir.

Cildin nem kayna, su!

Vücudun en büyük organ derinin suya ihtiyac da büyüklüüyle orantldr. Dolam sisteminin deriye yeterli su getiremedii yani yeterli su tüketilmedii durumlarda hücre içi suyu azalarak derinin onarm hz dümektedir. Salkl, yumuak, nemli ve yalanmann etkilerinin görülmedii bir cilt için günlük su tüketimine dikkat edilmesi çok önemlidir.

Vücudunuz susuz kaldysa

Yeterli miktarda su tüketilmemesi, pek çok salk sorununa yol açabilir. Bunlar;

1 - Unutkanlk

2 - Konsantrasyon bozukluu

3 - Ba ars

4 - Kabzlk

5 - Saç dökülmesi ve kepeklenme

6 - Emziren kadnlarda süt azl

7 - Kas kramplar

8 - Böbrek fonksiyon bozukluklar

9 - drar yollar enfeksiyonu

10 - Böbreklerde kum ve ta oluumu

Ana Sayfaya Git