Vücuttaki döküntünün sebebi nedir?

Vücudun sınırlı ve küçük bölgelerinde oluşan cilt döküntüleri genellikle harici yani dıştan gelen bir cilt probleminden kaynaklanır. Bunlar bir maddeye verilen alerjik reaksiyon, bölgesel bir deri enformasyonu ya da cilt hastalığı olabilirler.

Haberler 09.04.2017 - 13:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Birden çok sindirim sistemi problemi tüm vücutta döküntü görülmesine yol açabilir. Bunlar çölyak hastal, karacier hastal, anemiyle alakal demir eksiklii ve böbrek problemleridir. Çölyak hastalnda bireyin barsaklarnda buday, arpa, çavdar gibi gdalardaki glüten proteini emilemez. Baklk sistemi, glutene yabanc ve tehlikeli bir madde gibi davranr ve barsak içindeki çkntl tabakay parçalayarak tepki verir. Bu tabakann yok edilmesi baz besin maddelerinde eksiklik yaanmasna yol açar ve nöbet geçirmek, yorgunluk, tüm vücudu kaplayan kantl döküntü gibi belirtiler görülebilir.

DÖKÜNTÜNÜN NEDEN?

Hem karacier, hem de böbrek zehirli maddeleri kan akndan süzmekle sorumlu organlar olduklar için, bunlarla ilgili problemlerde tüm vücutta döküntü görülebilir. Süzemedikleri toksik maddeler kanda biriktikçe bu belirtilere yol açabilirler. Demir eksiklii anemisi, vücutta yeterli miktarda krmz kan hücresi dolamadnda görülür. Bu durumda da baklk sisteminin tepki verecei maddeler biriktii için döküntü yaand düünülmektedir.

Baz sk kullanlan ilaçlar kapsaml döküntülere yol açabilecek alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Bunlar flukonazol, ketokonazolveyaklotrimazol  gibi sindirilen veya topikalantifungal ilaçlar, penisilin ve sefalosporinler gibi antibiyotikler, oksikodon ve duloksetin gibi Ar kesiciler olabilir. Kemoterapi ilaçlar da tüm vücutta döküntüye yol açabilir.

BAIIKLIK SSTEM

Baklk sistemini etkileyen kanserler, özellikle de lösemi ve lenfoma, tüm vücutta döküntüye neden olabilir. Lösemi hastalarnda, derinin hemen altndaki klcal damarlardan szan kan,ciltte küçük krmz noktalara sebep olabilir. Lenfoma hastalarnda bunlar görülmez ama kantl ve krmz bir cilt yaanan problemlerdendir.

Tiroit bezi eer çok fazla tiroit hormonu üretiyorsa Graves’ dermopati denilen, küçük kitleler eklinde yaygn bir cilt döküntüsü görülebilir. Dier tüm vücut döküntülerinin sebepleri gibi bu problem de baklk sisteminin tiroit bezine saldrmas ve ürettii hormonlarn dengesini bozmas nedeniyle olur.

Ana Sayfaya Git