Vücuttan ödem attıran öneriler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sehlikoğlu, fit ve sağlıklı bir görünüme sahip olmak için vücuttaki ödemin atılması gerektiğini söyledi.

Haberler 29.02.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zaman zaman önemli baz hastalklarn belirtisi de olabilen ödemin dikkatle takip edilip tedavisi yaplmazsa sorun oluturabildiini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Merve Sehlikolu, vücutta ödem olumasna neden olan dengeyi hangi faktörlerin bozduunu ve ödemi engellemek için neler yaplmas gerektiini anlatt.

Sehlikolu, en çok ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödemin vücutta arla ve iliklerle yol açtn, menopozdan fazla karbonhidrat tüketimine, reglden ar egzersize kadar birçok nedenin ödeme yol açabileceini ifade ederek bunlar öyle sralad:

Az su tüketimi, bol tuzlu beslenmek, ar çay-kahve tüketimi, regl dönemi, menopoz dönemi, hamilelik, barsak hareketlerinde yavalama, barsak tembellii, hareketsiz yaam, ar egzersiz yapmak, baz ilaçlar, hava deiimi.

Ödemden kurtulmak için bunlar yapn

Can skc sorunlarla karlamamak, ayrca fit ve salkl bir görünüme sahip olmak için vücuttaki ödemin atlmas gerektiini ifade eden Dyt. Merve Sehlikolu, bunun için yaplmas gerekenleri ise öyle kaydetti:

Öncelikle vücudumuzdaki fazla suyu atmann en etkili yöntemi yine su tüketmektir. Yani su, vücuttan en iyi su ile atlr.

Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmeyin. Yemekleri az tuzlu piirin, tuz yerine lezzet vermesi için çeitli baharatlar kullann.

Hazr yiyecekler, et suyu tabletleri, turular, konserveler tuz yönünden oldukça zengin besinlerdir. Bu besinlerin tüketimini snrlandrn.

Asitli içecekler, alkol ve ar ekerli içeceklerden uzak durun.

eker tüketimini azaltn. ekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerektii için vücut suyu tutar ve bu da ödeme yol açar.

Düzenli fiziksel aktivite ile hareketli bir yaam tarzn tercih edin.

Herhangi bir salk problemi veya gebelik gibi özel bir durum yoksa gün içinde ödem atmn hzlandran biberiye, srgan otu, kiraz sap ve funda yapra gibi bitkilerin çaylarndan faydalann.

Meyvelerden kiraz, ananas, kays ve kavun, sebzelerden ise yeil yaprakl olanlar vücuttaki fazla suyu atlmasna yardmc olur.

Prasa, yaban mersini, nohut, incir, havuç gibi posa içerii yüksek olan besinler barsak hareketlerini arttrd için ödemin atlmasna yardm eder.

Salkl kilo diliminde yer aln. Fazla kilolar, damarlar üzerinde ekstra basnç olumasna, dolamn yavalamasna ve vücuttaki sv dengesinin bozulmasna neden olur.

Fazla kilolarnz varsa bir diyetisyenden yardm alarak ideal kilonuza ulan.

Ana Sayfaya Git