"Yılda 1,3 milyon insan veremden hayatını kaybediyor"

Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, yılda yaklaşık bir milyon 300 bin insanın verem hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberler 24.03.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Halk Sal Müdürü Fatih Mehmet Aslan, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü ile ilgili yazl açklamada bulundu. Her yl dünyada yaklak 8 milyon 600 bin insann verem hastalna yakalandn belirten Aslan, bunlardan bir milyon 300 bininin hayatn kaybettiini söyledi.

Öslan öyle dedi; Verem (tüberküloz) hastal solunum yoluyla bulaan bir hastalktr. Verem, insanlk tarihi kadar eski bir hastalk olmasna ramen hl tüm dünyada bir halk sal sorunu olarak önemini korumaktadr. Dünya Salk Örgütü (DSÖ) raporlarna göre, günümüzde dünya nüfusunun yaklak üçte biri (2 milyar kii) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanlarn yüzde 10unun yaamlarnn bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadr. DSÖ tarafndan her yl dünyada yaklak 8,6 milyon kiinin verem hastalna yakaland ve 1,3 milyon insann bu hastalktan öldüü belirtilmitir. Dünya genelinde tüberküloz hastalnn görülme orannn en yüksek olduu bölgeler Afrika ve Güney Dou Asyadr.

VEREM HALA ÖLDÜRÜCÜ

Halsizlik, itahszlk, kilo kayb, ate, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama verem hastalnn belirtileri olduunu söyleyen Aslan, Akcier tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göüs-srt-yan ars, nefes darl ikyetleri görülmektedir. 2-3 haftadan uzun süren öksürüün olmas durumunda veremden üphelenmek gerekir. Bu yaknmalarn baka çok hastalkta da rastlanabilmesi nedeniyle bu tür ikyetleri olanlarn aile hekimlerine ya da en yakn Toplum Sal Merkezi Verem Sava Birimlerine müracaat etmesi gerekmektedir. dedib

Ortalama 6-8 aylk tedaviyle verem hastalnda yüzde 95-99 iyileme salandn dile getiren Aslan, laç tedavisine balandktan 15-20 gün sonra bulatrclk ortadan kalkmaktadr. Verem tedavisinde ilaçlarn tam ve düzenli kullanlmas büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde verem hastaln tehis ve tedavi ücretsiz olarak yaplmaktadr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git