Yılda bir muayene şart

Hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda bir kez göz hastalıkları uzmanına gidip gözlerinizi kontrol ettirebilirsiniz. Ancak bu durumun şeker ve yüksek tansiyon hastalarında biraz daha ciddiye alınması gerekiyor. Şeker hastalığına bağlı retina bozuklukları, gözün arkasındaki ışığı algılayan retina tabakasında hasar oluşturmakta ve körlüğe dahi neden olmaktadır.

Haberler 14.11.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Tülin Kaçmaz, retina hastalklar ile ilgili bilgiler verdi. En sk rastlanan retina hastalklar eker hastalna bal retina bozukluklar, retina yrt, retina dekolman, sar nokta hastal, retinal damar tkanklklar, retina üzeri membran oluumlar, makula delii, kaltsal retina hastalklar, göz travmalarna bal retina problemleri ve retina tümörleridir diyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Tülin Kaçmaz, Ani veya yava görme kayplar, görme azalmas, krkl ve eri görme, k çakmalar, göz önünde sinek uçumas, görü alannda karanlk gölgeler görmek ise retina hastalklar belirtileri arasndadr dedi.

HAFTADA BR BU TEST YAPIN

Op. Dr. Tülin Kaçmaz, hastalarn evde kendilerini kontrol edebilecekleri yöntemleri de u sözlerle açklad: En basit kontrol yöntemi, srasyla bir gözü kapatarak bir cisme belli bir mesafeden bakarak iki gözün netliinin ayr ayr deerlendirmesi olabilir. Hastann bir gözünüzü kapatarak açk olan gözüyle dorudan merkezdeki noktaya bakp odaklanarak, testteki çizgilerin düz olup olmadna, herhangi bir bölgenin bozuk, bulank veya koyu renkte görünüp görünmediine göre kendilerini deerlendirmelerini salayan Amsler Grid testi yaplabilir. Bu test özellikle retinann arka duvarnda 4-5 mm.lik retinann renkli ve hassas görmeden sorumlu bölgesi olan makulay etkileyen hastalklarda kendilerini takip etmelerini salayan ve haftalk olarak yaplmas önerilen bir testtir.

DYABETE BALI GELEBLR

Genel olarak retina hastalklarnn birçok çevresel, sistemik ve kaltsal nedeni vardr. Retina hastalklar diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalklar, hiperlipidemi, kanama phtlama hastalklar gibi çeitli sistemik hastalklara bal olarak geliebilecei gibi; prematüre doum, sigara kullanm, ileri ya, travma, stres, çeitli enfeksiyon hastalklarna bal olarak da geliebilirler.

DOKU KORUYUCU LAZER UYGULAMALARINDAN FAYDALANILIR

Retina hastalklarnn tedavisi; medikal tedavi (damla ve ilaç tedavisi), göz içine çeitli ilaçlarn enjekte edilmesi, argon lazer, anormal kan damarl retina bölgesinde küçük yanklar oluturarak szntlar gidermek, retinann zayf, yrtkl ve atrofik alanlarn mikro yanklar yaparak koruma altna almak amac ile kullanlrken, mikropulse lazer uygulamalar doku koruyucu lazer tedavisi olarak bilinir. Retina tabakas görmemizi salayan, gözün içine giren alglayan milyonlarca sinir hücresinden oluur. Retina hastalklar zamannda ve doru olarak tedavi edilmezse sinir hücreleri tam hasara urayp alglayamaz hale gelir ve kalc görme kayb gerçekleir.

50 YAIN ÜZERNDE DKKAT!

eker hastal ve hipertansiyonu olan hastalarn balangçta en az ylda bir kez konusunda uzman bir hekim tarafndan göz ve göz dibi muayenesi yaptrmasn öneriyorum diyen Batgöz Salk Grubundan Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Tülin Kaçmaz, 50 yan üzerinde ve aile öyküsü olan hastalarmzn ylda bir kez sar nokta hastal açsndan konusunda uzman bir göz hekimi tarafndan göz ve göz dibi muayenelerinden geçmeleri önemlidir. Yüksek miyop (-6 numara ve üstü) hastalarnn retina yrt, dekolman, göz tansiyonu ve katarakt açsndan riskli grupta yer almalarndan ötürü herhangi bir ikayetleri olmasa dahi senede bir göz dibi muayenesi olmasn öneririm diyerek hastalar erken tehisin önemi konusunda da uyard.

Ana Sayfaya Git