Yaşam tarzı ilaç kadar etkili

Halk arasında “felç” olarak bilinen inme, dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak 2. sırada yer alan bir hastalık grubu.

Haberler 28.10.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Nazire Afar inmenin ksmen tedavi edilebildiine dikkat çekerek, Erken dönemde müdahale edildiinde beynin beslenmesinde sorun oluturan pht tedaviyle ortadan kaldrlabiliyor ve kalc hasar engellenebiliyor. Ancak tedavi belirtilerin ortaya çkndan itibaren ne kadar erken yaplrsa, o kadar etkili oluyor. Bu nedenle yüzde çarplma, kol ve bacakta güçsüzlük, konumada bozulma, çift görme ve /veya ani bilinç bozukluunda bu yaknmalarn düzelmesi beklenmeden en ksa zamanda bir salk kuruluuna bavurmak hayati önem tayor diyor.

Tedavide zaman çok önemli

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Nazire Afar inmenin beyne giden büyük damarlarn ya da beyin içindeki klcal damarlarnn tkanmas veya kanamas sonucu gelitiini belirtiyor. nmelerin yüzde 80i damar tkankl nedeniyle meydana geliyor. Damar tkanmas ise damar duvarndaki iç mekanizmalar sebebiyle veya damara pht atmasndan kaynaklanyor. Bunun sonucunda beyne yeteri kadar kan gitmiyor ve o damara ait alanlarda hasar oluuyor. nmelerin yaklak yüzde 15inde ise beynin klcal damarlarnda çatlama soncunda doku içinde kanama görülüyor. Her iki durumda da beynin belirli bir alan ilev göremez hale geliyor ve hastada felç ortaya çkyor. Felç sonrasnda hastalarn yaklak yüzde 20si ya kaybediliyor ya da ar özürlülükle sa kalyor. Bu aamada tedavide ne kadar geç kalnrsa özürlülük oranlar da o kadar artyor.

lk saatler çok kritik

nme ksmen de olsa tedavi edilebilen bir hastalk. Ancak tedavinin çok erken dönemde ve hzla yaplmas gerekiyor diyen Nöroloji Uzman Prof. Dr. Nazire Afar sözlerine öyle devam ediyor:

Tedavi, belirtilerin ortaya çkndan itibaren ne kadar erken yaplrsa, o kadar etkili oluyor. Erken dönemde müdahale edildiinde beynin beslenmesinde sorun oluturan pht ortadan kaldrlabiliyor ve kalc hasar engellenebiliyor. Hastann ileride hayat kalitesi açsndan fark yaratabilecek bu erken dönem tedavinin ilk 4.5 saatte, uygun merkezlerde yaplmas belirleyici rol oynuyor. Tedavide damar açmaya yönelik tromboliz tedavisi uygulanyor. Nöroloji Uzman Prof. Dr. Nazire Afar ayrca daha önce felç geçirmi veya tansiyon gibi riskler saptanm kiilerin iyiletim düüncesiyle ilaçlarn asla kesmemeleri konusunda da uyaryor. çünkü kullanlmakta olan kan sulandrc, tansiyon veya kolesterol ilaçlarnn kesilmesi yeni bir felce kar kiileri korunmasz brakyor. Bu koullarda ortaya çkan inme ise birincisine oranla daha ar sonuçlar tayabiliyor.

Yaam tarz deiiklii ilaç kadar önemli

nmeden korunmada ilk aamay riskleri bilmek ve bu dorultuda önlem almak oluturuyor. Yüksek tansiyon, diyabet, sigara, kalp hastalklar (özellikle de ritim bozukluklar), hareketsiz yaam tarz, ar kilo ve kolesterol yükseklii inmenin gelimesinde en önemli etkenler arasnda yer alyor. Bu nedenle genel olarak 40 ya sonrasnda, aile öyküsü olan kiilerde ise daha da önceden balayarak düzenli olarak tansiyon, kan ekeri, kolesterol ölçümleri ile kalp kontrollerinin yaplmas çok önemli. Nöroloji Uzman Prof. Dr. Nazire Afar inmede yaam taz deiikliinin de ilaçlar kadar önemli olduuna iaret ederek u önerilerde bulunuyor: nmeden korunmak için salkl beslenmeli, besinlerdeki ya ve tuz miktarn kontrol etmeli, meyve sebzeye arlk vermeli. Fazla kilo almamak, düzenli egzersiz yapmak ve stresten korunmak da alnmas gereken önemli önlemlerden. Bunlarn yan sra sigara içilmemeli ve içilen ortamlardan uzak durmal. Alkol tüketimi de en az seviyede tutulmal. Düzenli olarak spor yaplamyorsa en azndan ie gidip gelirken toplu tama araçlar kullanmal, araç i yerinden uzaa park edilerek yürümeli veya alveri merkezleri dahil her frsatta asansör yerine merdiven kullanmal

Ana Sayfaya Git