Yaşlılıkta dinç tutan altın öneriler…

Günümüzde gerek tıpta gerekse teknolojideki hızlı gelişmeler, yaşam süresini de hayli yukarı çekti. Hal böyle olunca Dünya Sağlık Örgütü artık 66-79 yaş arasını orta yaş, 80-99 yaş arasını da yaşlı kabul ediyor.

Haberler 23.03.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Yaser Süleymanolu yaam süresinin uzamasna paralel olarak kalpten astma, diyabetten KOAHya birçok hastaln çok daha fazla görüldüünü belirtirken Buna karn gençlikte alnacak basit önlemlerle yallk dönemini salkl geçirmek mümkün. Hele bir de yallkta dikkat edeceiniz baz kurallar fiziksel ve ruhsal anlamda son derece olumlu katk yapacaktr. diyor. Dr. Yaser Süleymanolu 18-24 Mart Yallar Haftas kapsamnda salkl yalln 9 püf noktasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Düzenli egzersiz yapn

Düzenli egzersiz ve düzenli nefes alp verme sayesinde akcierde biriken karbonmonoksit ve toksik karbon gazlar dar atlyor. Düzenli egzersiz sadece akcier deil; kas, böbrek ve beyin hücrelerinde birikmi olan laktik asidin de atlmasna yardmc oluyor. Kalp kas gençleirken, klcal damar dolam daha etkin hale geliyor, antioksidan sistemi daha rahat çalyor. Düzenli egzersiz kalp yetmezliini düzeltirken, kan ekeri ve tansiyonu da dengeliyor.

Kaliteli uyuyun

Uzun süre uyumak yerine yeterli ve kaliteli uyuyun. Yallarda 5-6 saatlik kaliteli uyku baklk sistemini güçlendiriyor, derin uyku srasnda beyinden salglanan melatonin hormonunun salnmas ile vücut rahatlyor, antioksidan sistemi devreye girerek toksinlerin vücuttan atlmasna olanak salyor, kii kendini daha zinde hissediyor. Melatonin hormonunun salnm çok hassas. Gecenin en karanlk ve sessiz ortamnda balyor, gece yarsndan sonra doruk seviyeye ulap tekrar azalyor. Bu nedenle uykuya en geç 23:00de geçmi olun. Yatak odasnda gece lambas da kullanmayn.

Beyaz undan kaçnn

Beyaz ve rafine gda insülin salgsn artrrken, karacier yalanmas ve obeziteye neden oluyor. Bu durum damar sertlii, kalp hastalklar, diyabet ve kanser riskini artryor. Karbonhidrat yerine günde en az bir porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve tüketmeye çaln. Ancak gut hastal olanlar ar protein tüketiminden (et, kurubaklagil, kuru sebze), diyabet hastalar da ar ekerli meyvelerden uzak durmal. Üzüm ve muz yerine yeil elma ve kiviyi tercih edebilirsiniz. Nar suyu gibi sklm meyve sular karacier yalanmas ve ekerin yükselmesine neden olabildiinden arsndan kaçnn.

Tuzu kstlayn

ç Hastalklar Uzman Dr. Yaser Süleymanolu Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz almn yüzde 15 azaltabilirsiniz. Yemeklerin tadna bakmadan tuz kullanma alkanlndan vazgeçin. Yemeklerinizi tuz yerine baharatlarla tatlandrabilirsiniz. Ketçap, hazr turu ve salata soslar gibi yiyeceklerin tuz içerii yüksek olduundan bu besinlerden uzak durun ya da çok nadir tüketin. Hipertansiyonunuz varsa satn aldnz ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun; tuzsuz ya da tuzu azaltlm besinleri tercih edin diyor.

Düzenli kontrol yaptrn

Düzenli muayene ve tetkiklerin doru zamanda yaplmasyla birçok ölümcül hastalktan kurtulmak mümkün. Hiçbir ikayetiniz olmasa da ylda bir kez yaptracanz check-up ile erken dönemde belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen hastalklar yakalanp, erken tehis sayesinde tedavi ans elde edebilirsiniz.

Sigara ve sigara dumanndan uzak durun

Sigara, içerisindeki 4 bini akn kanserojen madde ile salk için en büyük tehlike. Pasif içiciler de sigara içen kiilerin yannda durarak 3 bin 700 çeit kimyasal gazdan zarar görüyor. Bunlarn büyük bir ksm zehirli, geriye kalan ksmn da kanserojen gazlar oluturuyor. Sigara dumanna ne kadar çok maruz kalnrsa kalp krizi geçirme ve akcier kanseri olma riski o oranda artyor. Hamilelikte içilen sigara da hem anneye hem bebee zarar veriyor.

Bol bol su için

Mutlaka günde 1,5-2 litre su tüketin. Su ile karacier, barsak ve böbreklerden toksinlerin atlm kolaylayor. Su içmek için susamay beklemeyin. Az su içilmesi, ter bezi ve böbreklerin çalma hzn yavalatmas nedeni ile mikroplara davetiye çkaryor. Hastalk süreci de daha uzun sürüyor.

Grip ve zatürre as yaptrn

ç Hastalklar Uzman Dr. Yaser Süleymanolu Dünyadaki salgn hastalklar günümüzde kolayca yaylyor. Son yllarda grip ve zatürrenin skl da giderek artyor. Dünya Salk Örgütü bu hastalklardan en iyi korunma yöntemini alanma olarak bildiriyor. Özellikle riskli olarak kabul edilen kiilerin (çocukluk ça, 65 ya ve üstü, kronik kalp, diyabet, KOAH ve astm hastalar) hekimine danarak a yaptrmasnda fayda var diyor.

Olumlu düünün

Zihninizi dinlendirin, olumlu düünün. Stresinizi yönetemiyorsanz gerektiinde bir uzmandan yardm aln. Amerika Psikoloji Derneinin aratrmalarna göre; stres, yetikinlerin yüzde 40tan fazlasnda uyku sorununa yol açyor. Ayrca aratrmalar yoga, geveme egzersizleri, müzik dinlemek, resim yapmak gibi faaliyetlerin stresin azalmasna yardmc olduunu gösteriyor.

Ana Sayfaya Git