Yaşlılar koronavirüsten sıkı izolasyonla korunabilir

Dünya genelinde 150'den fazla ülkede görülen ve ölümlere yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede 60 yaş ve üzerindekilerin, sıkı izolasyon kurallarına uyarak bu süreci rahat bir şekilde geçirebilecekleri belirtildi.

Haberler 20.03.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsün özellikle 60 ya ve üzeri ya grubunda elik eden kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik rahatszlklar bulunanlar için risk oluturduunu söyledi.

Bakanln koronavirüsle ilgili tüm gelimeleri yakndan takip ettiini vurgulayan Yamanel, Bilim Kurulunun bu süreçteki önerilerinin dikkate alnmas gerektiini belirtti.

Prof. Dr. Yamanel, koronavirüsle mücadele özellikle yal nüfusun, izolasyon sürecine uymas gerektiinin önemine deinerek, u uyarlarda bulundu:

Huzurevlerindeki yallar tek kiilik odalarda kalmal. zolasyon kurallarn yerine getirmeli. Dar çkmamal, toplu alanlarda bulunmamal. 60 yandan sonra risk balyor. 80 yan üzerinde de risk artyor. Sk izolasyona dikkat etmek gerekiyor. Önemli olan virüsle karlamamak. zolasyonun temeli budur. Virüsle karlamadktan sonra sknt yok. Kalabalklara karp çok gerekli olmadkça hastanelere gitmeye devam edilirse risk artar. Özellikle yal nüfus, evinde izole olur, mümkün olduunca dar çkmaz, temas azaltrsa o zaman kendilerini de korumu olurlar.

SOSYAL MESAFENN KORUNMASI ÖNEML

Prof. Dr. Firdevs Akta da yallarda Kovid-19 hastalnn daha ar geçtii ile ilgili bilgilerin çin Halk Cumhuriyetindeki salgnn ilk verileri ve dier salk verileriyle de desteklendiini belirtti.

Dünya Salk Örgütünün çin raporunda 60 yan üstündeki bireylerin salgn daha ar geçirdii ve bu kiilerde ölüm orann yüksek olduu eklinde veriler olduunu ifade eden Akta, Daha sonra ran, talya, Almanya gibi dier ülkelerde de buna benzer sonuçlar alnd. Bu nedenle yallarn Kovid-19 için önemli bir risk grubu olduunu kabul edebiliriz. dedi.

Yallarn evde kalmalarnn istenmesinin nedeninin hastayla temas riskini en aza indirmek olduunu ifade eden Akta, Bu, ev koullarnda da geçerli. Evde de bir hasta olabilir. Hasta olduu takdirde yallarn mümkün olduu kadar bulama açsndan hastadan uzak tutulmas, ayr bir odada olmas, sosyal mesafe dediimiz 1 metre mesafenin korunmas çok önemli. Sadece dar çkmamak deil ev içinde hasta olduunda da onlar bu ekilde korumak gerekiyor. diye konutu.

Prof. Dr. Akta, yal grupta ek hastalklarn da riski artrdn vurgulayarak, Salgn verilerine göre, kalp damar hastal, diyabet hastas olmak, kanser gibi baklk sistemini basklayan bir hastaln bulunmas veya bunu salayan bir ilaç kullanmak, kronik bir akcier hastalnn olmas ek risk olarak yaa eklenebilir. bilgisini verdi.

çinin 60 ya ve üzerini riskli kabul ettiini anlatan Akta, Ya ilerledikçe riskli hastalklar artyor. Huzurevleri yallarn daha youn bulunduu kalabalk ortamlar. Bu durumda avantaj, tek kiilik odada kalmak. Yallarn kendilerini daha iyi izole etmeleri için önemli. Sosyal alanlarda birlikte olmak gibi bir dezavantaj da var. Bununla ilgili kararlar da ilgili birimlere iletildi. dedi.

Akta, yallarda baklk sisteminde de zayflama olabildiini belirterek alnmas gereken tedbirlere ilikin unlar kaydetti:

Su almada eksiklikler olabiliyor. Hastalklarda iyi bir sv dengesi böbrei korumak açsndan çok önemli. Zayflama ile birlikte kas kayb ortaya çkabiliyor. Beslenmeleri çok yeterli olmayabiliyor. Bunlar düünerek hastalar iyi takip etmek gerekiyor. Sv alm ve doru beslenmenin desteklenmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git