Yaşlılarda 10 düşmeden 7’si yaralanmayla sonuçlanıyor

Denge bozuklukları, işitsel ve görsel algılamadaki zayıflama, ileri yaşta düşme vakalarını arttırıyor.

Haberler 21.07.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yallarda oluan düme vakalarnn yüzde 70inin yaralanmayla sonuçlandn belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Davud Yasmin, Bu ciddi tehlikenin önüne geçmek için evlerde bir dizi önlem almak gerekiyor dedi.

leri yata ortaya çkan düme vakalar sal ciddi ekilde tehdit ediyor. Yallarda oluan düme vakalarnn yüzde 70i yaralanmayla sonuçlanrken, en çok kalça ve ön kol krklar görülüyor. Özellikle ilerleyen yalarda düme vakalarnn çok ciddiye alnmas gerektiini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Davud Yasmin, lerleyen yalarda kemik erimesi de krn olumasn kolaylatryor. Bu yüzden yal hasta krklarn tedavi ederken kaynamay kuvvetlendirmek için baka bir kemik dokusundan kemik nakli, kemik çimentosu ve krn ksaltlarak kaynatlmaya çallmas gibi yollar izlenebiliyor dedi.

Krn kendisi kadar komplikasyonlar da ölümcül olabilir

Yal krklarnda, krn kendisi kadar oluan komplikasyonlarn da ölümcül olabildiinin altn çizen Dr. Yasmin, Bu yüzden yal hasta krklarnda hastay daha çabuk ayaa kaldracak krk tedavi yöntemleri tercih ediliyor. Örnein, 2030 ya aras bir hastadaki kalça krklarnn neredeyse tamamna yakn implantlar (vida, plak, çivi) yardmyla kaynatlmaya çallrken; yal hastalarda protezle krn tamiri krk parçann çkartlp yerine ayn görevi gören yapay metal implantn yerletirilmesi yolu seçilebiliyor ifadesini kulland.

Dümekten korunmak için 8 öneri

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Davud Yasmin, alnacak çevresel önlemlerin hayati önem tadn belirterek dümekten korunmak için önerilerde bulundu:

Özellikle kiinin taklp dümesine yol açacak hal, kilim gibi eyalar kaldrlmal ya da yere iyice sabitlenmeli.

Kiinin dengesini koruyabilmesi için baston kullanmas tevik edilmeli.

Kiinin göz muayenesi yaptrlmal ve görmesinin iyiletirilmesi salanmal.

Geceleri ev içi gece lambalaryla aydnlatlmal.

Banyolar ve tuvaletler yallarn kullanabilecei ekilde dizayn edilmeli. Yerlerin kuru olmas salanmal ve tutma kollar duvarlara monte edilmeli.

Geceleri yatak yannda yürüteç bulundurulmal.

Mümkünse kiinin yatt yer ile tuvalet, banyo aras mesafenin ksa olmas salanmal.

Kiinin mutlaka taban kaymaz terlikler kullanmas tevik edilmeli.

Ana Sayfaya Git