Yaşlandıkça lenfoma riski artıyor

Hematoloji Uzmanlarından Prof. Dr. Deniz Sargın “İnsanlar vücutlarında saptadıkları lenf bezi büyümeleri, nedeni bilinemeyen ve tekrarlayan ateş, kilo kaybı, terleme, halsizlik gibi yakınmalar geliştiğinde derhal hekime başvurmalılar. Çünkü erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” dedi.

Haberler 16.09.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baklk sisteminin parçalarndan lenf dokusu hastal olan lenfoma hakknda bilgi veren Prof.Sargn Lenfoma her yata görülebilen bir hastalktr. Özellikle çocuklarda 5-10 yalar arasnda sk görülüyor. Yalandkça lenfomaya yakalanma oran ise artyor. Hastaln görülme skl 20 ya altnda 100 binde 2 iken, 70 ya üzerinde 100 binde 46ya kadar yükseliyor diye konutu.

AKILLI LAçLAR TEDAV ANSINI YÜZDE 80 YÜKSELTT

Hodgkinlenfoma ve Nonhodgkinlenfoma hastal olmak üzere lenfomann iki balk altnda incelendiini belirten Prof. Sargn Hodgkinlenfomaya da Nonhodgkinlenfoma hastaln oluturan hücre tipi, baz klinik bulgular ve tedavi ekilleri bakmndan birbirinden farkl iki hastalk grubudur. Yllardan beri uygulanan klasik tedavilerle bile HodgkinLenfomada ifa ans yüzde 80 civarndadr. Bu klasik tedavilere ek olarak kök hücre nakilleri, son yllarda pek çok hedefe yönelik akll ilaçlarn kefedilmesi ile lenfoma tedavisinde baar oranlarn yüzde 80lere kadar yükselmitir dedi.

HASTALIKLAR HAKKINDA BLNç ARTMALI

Hastalklara zamannda müdahale etmek ve önlemek için özellikle böyle özel günlerde bilinçlendirici etkinlikler düzenlenmesinin gerekliliine dikkat çeken Prof. Sargn unlar söyledi;

Yurt dnda LightItRedforLymphoma gibi yaplan giriimler ülkemizde de dünya ülkeleri ile birlikte yaplyor. Biz de bu özel gün için Medipol ailesi olarak bilgilendirici ve farkndalk arttrc bir etkinlik gerçekletirdik. Erken tehis edildiinde tedavi sürecinde daha baarl olunan hastalklar hakknda toplum bilinçlendirilmeli. Erken tan, hastalk bulgular ilerlemeden erken tedaviyi salyor ve ifa oluturuyor

Ana Sayfaya Git