Yabancı hekimler istihdam edilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde teşkilat yapısı, yetki ve sorumluluk alanı belirlenen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda, proje hazırlanması veya yürütülmesi için proje süresince ve üç yıla kadar sözleşmeli yerli ve yabancı uzman çalıştırılabilecek.

Haberler 16.07.2018 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunda proje hazrlanmas veya yürütülmesi için proje süresince ve üç yla kadar sözlemeli yerli ve yabanc uzman çaltrlabilecek.

Bakanlklara bal, ilgili, ilikili kurum ve kurulular ile dier kurum ve kurulularn tekilat hakknda 4 numaral Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun görev ve yetkilerini düzenleyen kararnameye göre, Kurum, görev alanna giren ürünlerin ruhsatlandrlmas, üretimi, depolanmas, sat, ithalat, ihracat, piyasaya arz, datm, hizmete sunulmas, toplatlmas ve kullanlmasyla ilgili kural ve standartlar belirlemek, bu faaliyetleri yürütecek kamu ve özel hukuk tüzel kiileri ile gerçek kiilere izin vermek, ruhsatlandrmak, denetlemek ve gerektiinde yaptrm uygulamak, laboratuvar analizlerini yapmak ve yaptrmakla sorumlu olacak.

Klinik aratrmalarla ilgili düzenlemeleri yapacak, izin verecek ve denetleyecek olan kurum, Türk farmokopesini hazrlayacak, hayati öneme sahip ilaç, tbbi cihaz ve ürünlerin piyasada sürekli bulunabilmesi için piyasada bulunabilmesi için gerekli tedbirleri alacak, görev alanna giren ilaç ve tbbi ürünlerle ilgili uyar sistemlerini kuracak, iletecek ya da ilettirecek, s kurum personelinin uluslararas karlkl tannma ve akreditasyonunu salayacak.

Kurum ilaç ve tbbi ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimini yapacak, gerektiinde toplamak, imha etmek veya ettirmek, piyasadaki ürünler için güvenlilik bildirim yöntemlerini belirlemek, gerekli bildirimleri yapmak, laboratuvar analizlerini yapmak veya yaptrmakla sorumlu olacak.

laç fiyatlarnn belirlenmesi için farmako-ekonomik deerlendirme ve çalmalar yapacak olan Kurum, alanna giren ilaç, tbbi cihaz ve ürünleri üretenler, satanlar ve faydalananlar arasnda doabilecek ihtilaflarn çözümüne yönelik usulleri belirleyecek.

Kendi alanna ilikin faaliyetleri izlemek, deerlendirmek, iyi uygulama örneklerini yaygnlatrmak, politika üretilmesi ve gerekli düzenlemelerin yaplmas için Bakanla teklifte bulunmakla sorumlu olacak olan Kurum, alan ile ilgili konularda ulusal veya uluslararas, kamu kurumlan ve üniversiteler ile özel kurulularla bilimsel ve teknik i birlii yapacak, müterek çalmalar yürütecek. Kurum personelinin atama, nakil, özlük, ücret, emeklilik ve benzeri ilemlerini yürütecek, kurum hizmetlerinin gerektirdii her türlü satn alma, kiralama, bakm ve onarm, ariv, idari ve mali hizmetleri yürütecek.

- Kurum, tara tekilat kurmaya ve kaldrmaya yetkili olacak

Merkez tekilatndan meydana gelen Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu, ihtiyaç halinde denetim hizmetlerini yürütmek üzere merkeze bal gruplar oluturabilecek.

Kurum, Bakan, be bakan yardmcl, daire bakanlklar, ihtiyaca göre kurulacak danma ve denetim birimleri ile strateji gelitirme daire bakanlndan oluacak. Kurum, ilgili Cumhurbakanl kararnamesine uygun olarak tara tekilat kurmaya ve kaldrmaya yetkili olacak.

htiyaç duyulan her türlü tesis, hastane, salk eitim tesisi, salk kampüsü, sosyal donatlar ve dier tesisler Kurum tarafndan yaptrlabilecek. Bu tesislerin bedelleri, Kurumun bütçesinin ilgili tertiplerine bu amaçla konulan ödeneklerden ve dier gelirlerden karlanacak.

Kurumun mülkiyetindeki tanmazlar veya çevre ve ehircilik Bakanlnn görüü alnarak Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlardan Kuruma tahsisli olan tanmazlarn üzerindeki yaplarla birlikte devredilmesi suretiyle, karlanmak üzere düzenlenecek protokol esaslar çerçevesinde Toplu Konut daresi Bakanlna veya inaat ileriyle ilgili aratrma, proje, taahhüt, finansman ve yapm ilemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzel kiiliine sahip dier kurum ve kurululara da dorudan yaptrlabilecek.

Bakanlkça salk hizmetlerinde kullanlmakta olan binalardan, Bakanlkça oluturulacak komisyon tarafndan fonksiyonellik veya onarm-tadilat maliyeti açsndan yaplan deerlendirme sonucunda ykmnn uygun olduuna karar verilen binalar yklabilecek. Ykm karar verecek komisyonun tekili ile çalma usul ve esaslar Bakanlkça belirlenecek.

- Tbbi ürün ve hizmetlerin üretiminin tevik edilmesi

Kurum, salk hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tbbi cihaz, ilaç ve dier ürün ve hizmetlerin almnda mümkün olduunca yurtiçi sanayi imkanlarndan faydalanmak amacyla aratrma, gelitirme, prototip ve seri üretim faaliyetlerini yaptracak. htiyaç halinde yerli ve yabanc gerçek ve tüzel kiilerle alm garantili sözlemeler yaplabilecek ve yedi yla kadar gelecek yllara yaygn yüklenmeye giriilebilecek.

Kurum, insani ve teknik yardm amacyla yurt dnda geçici salk hizmet birimleri kurabilecek, kurdurabilecek, iletebilecek ve ilettirilebilecek. Bu amaçla ulusal ve uluslararas sivil toplum kurulular, finans ve yardm kurulular ile ibirlii ve ortak çalma yapabilecek, insan ve mali kaynaklar ile destek salayabilecek.

Kurum kadrolarnda tpta ve di hekimliinde uzmanlk mevzuatna göre, dier kamu kurum ve kurulularnda uzmanlk eitimi veya yan dal uzmanlk eitimi yaptrlabilecek.

Bakan, bakan yardmcs, dier yöneticiler hiyerarik olarak kendilerine bal bir alt kademedeki personelin performanslarn, verilen görevlere ve belirlenen hedeflere göre deerlendirecek. Stratejik planlar, performans programlar ve faaliyet raporlar ilgili Kanuna uygun olarak oluturulacak ve ilgili kurumlara iletilecek.

Kurumda, ilgisine göre 657 sayl Kanun ve 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddelerine göre, salk uzmanlar ve uzman yardmclar, salk denetçileri ve denetçi yardmclar ile ürün denetmenleri ve ürün denetmen yardmclar istihdam edilebilecek.

Sözlemeli uzman çaltrlmasyla ilgili olarak da Kurumda özel bilgi ve ihtisas gerektiren nitelikli bir iin yaplmas veya proje hazrlanmas veya yürütülmesi için 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesine göre proje süresince ve üç yla kadar sözleme ile yerli ve yabanc uzman çaltrlabilecek. Bu ekilde çaltrlacak personel says elliyi geçemeyecek.

Ana Sayfaya Git