Yağ oranınız yüzde 25'i geçiyorsa dikkat

Vücut yağ oranının erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 25'in üzerinde olması obezite ile ilişkilendiriliyor. Çağın hastalığının ‘ölümcül' olarak nitelendirilen morbid obezite olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, obezitenin tehlikelerine dikkat çekti.

Haberler 28.02.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Hasan Abuolu, Dünya Salk Örgütünün obeziteyi, Vücutta hastalklara neden olacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda ya birikmesi olarak tanmladn belirterek, Vücut kitle ndeksinizin 40n üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir. Vücutta ya oran ortalama olarak kadnlarda yüzde 22-28, erkeklerde ise yüzde 12-20 olmaldr. Vücut ya oran kadnlarda yüzde 30 erkeklerde yüzde 25 üzerinde olmas durumu obeziteyle ilikilendirilir dedi.

OBEZTE BRçOK KANSER AçISINDAN CDD BR RSK FAKTÖRÜ

Morbid obezite hastalar için obezite cerrahisinin düünülebileceini belirten Doç. Dr. Abuolu, Pankreas, kolon, meme, mesane, prostat, mide gibi kanserlere yakalanma açsndan obezite ciddi bir risk faktörüdür. Ayrca yüksek kolesterol sonucu damar sertlii, hipertansiyon, kalp krizi, inme riskini artrmaktadr. Tüm bunlarn yan sra çocuklar ve gençlerde özgüven kaybna, psikolojik bozukluklara ve sosyal problemlere sebep olan obezite kadnlarda infertilitenin (ksrlk) önemli bir nedeni olarak karmza çkmaktadr dedi.

Obezite cerrahisi hakknda bilgi veren Abuolu konuyla ilgili unlar söyledi: Obezite cerrahisi denilince akla ilk olarak mide küçültme ameliyatlar gelmektedir. Mide küçültme ameliyatlar birçok farkl giriim yöntemiyle yaplmaktadr, tek ve en iyi cerrahi yöntem veya seçenek yaklamndan çok, hastaya en uygun yöntemi belirlemek daha dorudur. Hangi ameliyat giriimi seçilirse seçilsin hepsi laparoskopik (kapal) ameliyat yöntemiyle yaplmaktadr. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35-40 arasnda olup, tip 2 eker hastal, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatszlklar, jinekolojik problemler, kalp ve damar hastal olan hastalarda uygulanabilir. Ayrca tip 2 diyabet ve metabolik bozukluklar bulunan, vücut kitle indeksi 30-35 arasnda hastalarmzda gerekli tetkikler yapldktan sonra eker hastalnn tedavisi için ameliyat programna dahil edilebilirler.

AMELYAT SONRASI BESLENMEYE DKKAT EDLMEL

Ameliyat sonras beslenmenin çok önemli olduunun altn çizen Doç. Dr. Abuolu, Obezite ameliyatlar sonrasnda hastann hayata yeni bir balangç yapmas, kendileri için oluturulan diyet programna uymas, besin, vitamin, mineral takviyelerine düzenli olarak devam etmesi oldukça önemlidir. Diyet programlar kiiye özel oluturulmaldr. Temel prensipleri dikkat edilmeli, günlük protein gereksinimin karlanmas salanmal, öünler atlanmamal ana ve ara öünlere uyulmal böylece mide ar doldurulmadan metabolizmann daha hzl çalmas salanmaldr. Ameliyat sonrasnda yemekler her zaman masa banda, önceden hazrlanm bir tabaktan en az yarm saatlik bir sürede lokmalar iyi çinenerek tüketilmeli. Yemek srasnda TV veya bilgisayar izlenmemeli, akll telefonlar kullanlmamaldr. Kesinlikle ikinci bir tabak, porsiyon tüketilmemelidir. Günlük su tüketimi 2 litrenin altna dümemelidir. Yemeklerden yarm saat önce ve yarm saat sonra sv tüketimi yaplmamaldr. Hazr içecekler kesinlikle tüketilmemeli, kafeinsiz ve gazsz içecekler tercih edilmelidir. Tüm önerilere severek ve isteyerek uyulmal, yaam biçimi olarak benimsenmelidir. Aile ve arkada çevresinden verilen önerilere uyulmas konusunda sizlere destek olmas istenmelidir dedi.

DÜZENL EGZERSZ ÖNEML ROL OYNUYOR

Uzman denetiminde yaplacak düzenli egzersizlerin obezite ameliyatlarnn baarsnda önemli rol oynadn ve iyileme sürecini hzlandrdn belirten Doç. Dr. Hasan Abuolu Her hastaya özel bir program oluturulsa da mide ameliyat sonras yürüyü ve egzersiz yapmada temel prensiplere uyulmal doktorunuzun onay olmadan sportif faaliyetlere balanmamaldr. Erken dönemde en ideal egzersizler yürüyülerdir. Doktorunuzun önerdii tempo ve sürede yürüyüler oldukça faydaldr. lk 6 hafta içinde karn hareketleri yapmaktan ve arlk kaldrmadan kaçnlmaldr. Salon sporlar veya yüzme gibi egzersizler kilo verimine ve doktor önerisine göre planlanmaldr. Sevdiiniz egzersizleri yapmak ideal olandr. Yüzme ve fitness tercih ettiimiz egzersiz ekilleridir diye konutu.

Ana Sayfaya Git