'Yağlı yiyecekler, erkeklerde kısırlık nedeni'

Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu, "Doymuş yağların, yani hayvansal kaynaklı gıdalardan gelen yağların yüksek tüketimi erkeklerde sperm sayısında azalmaya neden olup, kısırlığa sebebiyet verebiliyor" dedi.

Haberler 16.07.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen dil mamolu, Doymu yalarn, yani hayvansal kaynakl gdalardan gelen yalarn yüksek tüketimi erkeklerde sperm saysnda azalmaya neden olup, ksrla sebebiyet verebiliyor dedi.

Uzman Diyetisyen dil mamolu, ar yal yiyeceklerin erkeklerde infertiliteye (ksrlk) neden olabileceini söyledi. mamolu, Öncelikle yan cinsi ve ne kadar olduu aslnda son derece önemli. Doymu yalarn yani hayvansal kaynakl gdalardan gelen yalarn yüksek tüketimi, erkeklerde sperm saysnda azalmalara neden olup, ksrla sebebiyet verebiliyor. Bunun yan sra aslnda çok fazla basit eker içerikli gdalarn tüketilmesi, bat tipi diyet dediimiz rafine ve ya içerii çok yüksek bir beslenmenin olmas, erkein yüksek kiloda olmas ayn zamanda sperm saysnda azalmaya ve dolaysyla ksrla neden olabiliyor dedi.

OMEGA-3 KAYNAKLI YALAR, KISIRLII ENGELLER

Doymu yalarn aslnda hayvansal kaynakl gdalardan geldiini söyleyen mamolu, Yediimiz etlerden, tavuklardan gelen yalarn yüksek oranda alnmas yine ayn zamanda süt, yourt, peynir gibi kaynaklardan aldmz yüksek ya kaynaklar doymu ya kaynaklardr. Kzartmalar, omega-6 kaynakl yalarla yaplm olan kzartmalar aslnda yine ayn ekilde fertilite (dourganlk) ile ters ilikide bulunmu olan ya kaynaklar. Yani bunlarn yüksek tüketimi bu anlamda ksrla sebebiyet verebiliyor. Burada Omega-3 yalarn yani balklardan gelen ya kaynaklarn ayr tutmak lazm. Bunlarn ksrl engelleyici, fertiliteyi artrc etkisi var. Dolaysyla erkeklerin de beslenmelerinde mutlaka daha fazla balk kaynaklarn tüketmeye özen göstermeleri gerekir. Omega-3 kaynakl gdalar daha bol tüketmeye özen göstermeleri gerekir diye konutu.

SEBZE VE MEYVEYE BOL YER VERLMEL

mamolu, beslenmede kzartmalarn genel olarak tercih edilmemesi gerektiini söyleyerek, Yalarn bu kadar yüksek syla ilem görmemi hali bizim en çok tercih edeceimiz yeme biçimidir. Oksidatif stresi azaltacak vitamin kaynaklarnn A vitamini, C vitamini kaynaklarnn da diyette bolca olmas buradaki olabilecek olumsuz etkiyi azaltacaktr. Bunlarn kaynaklar da zaten tükettiimiz sebze ve meyvelerden alacamz kaynaklar. Erkeklerin de aslnda çocuk sahibi olma kapasitesini artrabilmek için mutlaka beslenmelerinde sebze ve meyvelere de daha bol yer vermeleri lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git