Yan yatıp, 7,5 saat uyuyoruz

TÜRKİYE Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ülkelere göre uyku alışkanlıklarını açıkladı.

Haberler 15.04.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye insannn yüzde 50sinin yan yattn, genellikle de sa tarafa yatarak uyuduunu belirten Prof. Dr. Ylmaz, En çok uyuyanlar talyanlar, spanyollar ve Yunanllar. Türkler ise ortalama 7 saat 30 dakika uyuyor dedi.

Y UYUYANLARDA KLO VERME KOLAYLAIYOR

yi uyku uyuyanlarda tokluk hormonunun (leptin) yükseldiini, açlk hormonunun (ghrelin) dütüünü vurgulayan Prof. Dr. Ylmaz, uykusuzlukta bu etkinin tam tersine döndüünü kaydetti. Prof. Dr. Ylmaz, yi uyuyanlarda geceleyin mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin ve büyüme hormonu olan growth hormonu salglanr. Bu çocuklarda gelimeyi, büyümeyi, serpilmeyi, kas yapsnn güçlenmesini salar. Geceleyin salglanan hormonlardan leptin ve ghrelin denilen hormonlar bizim doyma merkezimizi etkiler. Örnein gece uyank kalanlar hep attrmak ister. çünkü açlk hormonu olan ghrelin arttnda itahmz açlyor. Tokluk hormonu olan leptin arttnda ise doyma merkezi uyarlyor. yi uyuyan birinde leptin artar, ghrelin hormonunu azalr. Bu da kilo verme kolaylar dedi.

TÜRKLERN YÜZDE 50S YAN VE SA TARAFINA YATIYOR

Türk insannn yüzde 50sinin yan yattn bunlarn çounluunun da sa tarafna yatarak uyuduunu ifade eden Prof. Dr. Ylmaz, Dünya genelinde yetikinlerde ortalama uyku süresi 7 saat ile 7 saat 45 dakika arasnda deiiyor. Yani ortalama 45 dakika fark var. En çok uyuyanlar spanyollar, talyanlar ve Yunanllar. Bu çalmalara siesta uykular dahil mi bilmiyoruz. Türk halknn ortalama uyku süresi ise 7 saat 30 dakika diye konutu.

UYKU APNES ERKEKLERDE YÜZDE 7, KADINLARDA YÜZDE 4

Türk insannda en çok görülen uyku bozukluklarna da deinen Prof. Dr. Ylmaz sözlerine öyle devam etti:

Türk insan içinde son yllarda uyku apnesinin iyice arttn görüyoruz. çünkü ülkemizde hem yalanmaya hem de obeziteye bir eilim var. Bu doal olarak uyku apnesinin skln arttryor. Erkeklerde yüzde 7, kadnlarda yüzde 4 sklnda uyku apnesi ile kar karyayz. Ancak en ilginç hasta grubu uykuda anormal hareket ve davranlar gösteren parasomnia dediimiz rahatszlklar. Uykuda konuma, kalkma, yürüme, kabus, karabasan. Halkmzn bunlara kültürel isimlendirmesi ya da yaklam biraz farkl.

UYUYANIN ÜSTÜNE KAR YAMASININ NEDEN VÜCUT ISISININ DÜMES

Uyku esnasnda vücut ssnn dümesi gerektiini belirten Prof. Dr. Ylmaz, Uyuyann üstüne kar yaarm atasözünün de bundan dolay olduunu ifade etti. Prof. Dr. Hikmet Ylmaz, Uyuduumuzda uyku aslnda çevre ile bedenimizin ilikisini de yönetir. Uyuduumuz vakit vücut smz düer. Bu nedenle zaten halk arasnda Uyuyann üstüne kar yaarm derler. Yemek yediimizde ise iki temel faktör devreye girer. Bir tanesi insülin salglanmasdr. nsülin yediimiz eyleri hazmetmek için salglanr. Bir dieri ise hemen midenin etrafndaki damar sistemine kan gitmesidir ve midenin hareketlerini kontrol etmeye yarar. Buraya gidecek kan da bir yerden çalnr. O da genellikle beyinden çalnr. Beyinde kiiyi uyank tutan sistemdeki kan azalrsa kiide bir uyanklk hali, ekerleme hali, uykudan önceki mahmurluk hali ortaya çkar dedi.

Ana Sayfaya Git