Yanlış Ped Kullanımı Enfeksiyona Yol Açıyor!

Kadınlar arasında yaşlılık belirtisi olarak görülen ancak pek çok tedavisi bulunan idrar kaçırma problemi kadınların en büyük sağlık sorunları arasında yer alıyor.

Haberler 28.12.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kontinans Dernei Bakan Prof. Dr. Tufan Tarcan, idrar kaçrmaya yönelik tasarlanm mesane pedlerinin bu sorunu yaayan kiilerin sal için önemine vurgu yapt. Kontinans Dernei Ürodinami çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Ceyhun Özyurt ise idrar tutmann idrar torbasnn kas yapsn bozduunun altn çizdi.

Kadnlar arasnda yallk belirtisi olarak görülen ancak pek çok tedavisi bulunan idrar kaçrma problemi kadnlarn en büyük salk sorunlar arasnda yer alyor. Bu sorunu konumak ve insanlar bilinçlendirmek için ehir ehir gezen Hayat Kaçrmayanlar Kulübü, stanbul, Ankara ve Bursadan sonra zmirde de youn bir ilgiyle karland. Canped ve Kontinans Derneinin birlikte gerçekletirdii farkndalk projesi Karyaka Belediyesinin ev sahipliinde çar Kültür Merkezinde düzenlenirken, Nergis Kumbasarn sunumunu üstlendii etkinlikte Kontinans Dernei Bakan Prof. Dr. Tufan Tarcan ile Kontinans Dernei Ürodinami çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Ceyhun Özyurt konumac olarak yer ald. Tufan Tarcan idrar kaçrma probleminde mesane pedlerinin önemini vurgularken, Ceyhun Özyurt ise idrar tutmann idrar torbasnn kas yapsn bozduunun altn çizdi.

Baka hastalklarn habercisi olabilir

nsanlarn çevresinde gördüü idrar kaçrma problemiyle kendilerinin yaad idrar kaçrma arasnda farkllklar olabileceine ve herkes için tedavinin ayn olmayacana özellikle dikkat çeken Tarcan, Zamannda tehis koyulmadnda banz artacak ciddi problemler yaanabilir. MS hastalarnn yüzde 15i idrar kaçrma problemiyle ilk olarak üroloji bölümüne geliyor. Hastay ilk gören hekim tany koymakta geç kalrsa MS hastalnda ilerleme yaanr. Dier önemli bir grup ise eker hastal bulunanlar. eker hastalarnn da büyük bir bölümü sk idrara çkt için üroloji bölümüne bavuruyor. Altnda yatan neden iyi aratrlmazsa ve hasta hekime bavurmakta geç kalrsa eer dier organlarmzda geriye döndürülemez hasarlar ortaya çkabiliyor. açklamasnda bulundu.

drar tutmann en büyük zarar idrar torbasnn kas yapsnn kaslma yeteneinin gerilemesi. diye ifade eden Ceyhun Özyurt, Normalde bir mesane 500 CC kadar idrar rahatlkla biriktirebilir. çok tutmaya bal olarak 1000in üzerine çkmaya baladnda ise idrar yapsnn kas yaps giderek zayflamaya balar. Bu zayflamayla beraber yeterli kaslma göstermedii için idrarn yapt zaman önemli miktarda idrar içeride kalr. Bir müddet sonra idrar kapasitesi zorland için idrar kaçrma yaanr. O yüzden idrarmz tutmak tavsiye ettiimiz bir davran biçimi deil. açklamasnda bulundu. drar kaçrma üzerine gerçekleen ameliyat süresinin 15 dakika ile 30 dakika arasnda tamamlandn ifade eden Özyurt, Bu tip ameliyatlarda spinal yani belden aasn uyuturduumuz bir anestezi yapyoruz. Zor bir ameliyat olmasa da kilo önem arz ediyor. dedi.

Kadnlarda erkeklere göre daha sk idrar kaçrma problemi görüldüünü ifade eden Prof. Dr. Tufan Tarcan ise öyle konutu: Kadnlarn doutan idrar tutan yaplar erkeklere göre daha zayf. çocuk dourmaya programlanm bir yaps var. Erkeklerde ise idrar kaçrmann sebeplerinin banda nörolojik hastalklar geliyor. Ya ilerledikçe Parkinson, inme, eker hastal erkeklerde idrar kaçrmaya sebep oluyor. Prostat kanseri ameliyatlarnn yan etkisi olarak da erkeklerde idrar kaçrma yaanabiliyor. Erkekler kadnlara göre daha rahat bir ekilde doktora gelebiliyorlar. Kadnlar ise idrar kaçrmay yalanmann etkilerine balayarak doktora gitmeyi düünmüyorlar. Hatta kadnlar lavaboya gitmemek için bile su içme miktarn azaltyor. Bu davran devam edince idrar yolu enfeksiyonunun artmas kolaylamaktadr. Yakn zamanda idrar kaçrma problemi nedeniyle ameliyat ettiim ve operasyon sonras tamamen idrar kaçrmas geçen bir hastam, önceden ne kadar idrar kaçrdnn yeni farkna vardn belirtti. Hastam üzerinde inanlmaz bask ve stres yarattn, bu i ortadan kalknca ise ne kadar tesiri olduunu hissettiini söyledi.

Beslenme bozukluu idrar kaçrmaya sebep olabilir

Orta yan üzerindeki kadnlarda idrar yolu iltihabnn (sistit) idrar kaçrmann en önemli nedenlerinden biri olduunu ifade eden Ceyhun Özyurt, drar kaçrmann altnda düzeltilebilir bir neden var m önce onun aratrlmas ve ona uygun tedavi uygulanmas gerekiyor. dedi. Beslenme bozukluu ile beraber vücudun dengesinin deimesi, baz organlarn çalmasn da olumsuz etkileyen bir faktör olduunu açklayan Prof. Dr. Ceyhun Özyurt, Düzenli beslenme her organ için önemli. drar kaçrma problemi yaamamak için beslenmenize de özen göstermeniz lazm. diye konutu.

drar kaçrma problemi yaayan hanmlarn mesane pedlerini hasta beziyle kartrmamasnn çok önemli bir nokta olduunun altn çizen Tufan Tarcan, Yanl kullanlan her türlü koruma arac mekanizmaya zarar veriyor. Belirli bir yan üzerinde idrar yolu enfeksiyonlarnn tekrarlamasnn en önemli sebebi bu. çok net olarak idrar kaçrmaya yönelik tasarlanm mesane pedlerinin kullanlmas lazm. diye konutu.

Prof. Dr. Tufan Tarcan sözlerini öyle tamamlad: drar aslnda içinde mikrop barndrmayan sv. Uygun olmayan bir ped kullandnz zaman idrarla temas eden ciltte kimyasal bir tahri oluyor. Böylelikle vajinal bölgeye bizim kendi vücudumuzda yaayan mikroplarn yerlemesini salyor. O mikroplar da idrar yoluna geçerek idrar yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Mikroplarn dardan alnyor düüncesi var insanlarda. O yüzden de darda idrarlarn tutarak tuvalete girmek istemiyorlar. drar yolu enfeksiyonu sebebi dardan aldmz mikroplarla deil, barsaklarda yaayan ve yaamas gereken kendi mikroplarmz. Onlar orada yaamazsa sindirim sistemimiz iflas eder ve ölürüz. Yanl ped kullanm, idrar tutma, az su içme gibi davranlar enfeksiyonlara yol açar. çocukluk çanda balayan bir durum bu darda tuvalete gitmeme durumu. çok hasta görüyoruz antibiyotik içiyor ve tekrar rahatszlandnda Neden oluyor? diye soruyor. Mesaneyi doru kullanma ve doru davranmayla ancak enfeksiyonlarn tekrarlanmas önlenebilir.

Ana Sayfaya Git