Yanlış tırnak kesimi batmaya yol açıyor

Tırnağın dış köşelerinin tırnak yanındaki doku içine gömülmesi ile ortaya çıkan “tırnak batması”, genelde ayak başparmağında görülüyor.

Haberler 14.05.2019 - 02:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Ayenur Banu çalar, trnak batmas ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Yanl trnak kesimi trnak batmasnn en önemli nedeni

Trnak batmas sklkla ayak baparmak trnanda, trnan d köelerinin trnak yanndaki yumuak doku içerisine gömülmesi ekline ortaya çkmaktadr. Ar kzarklk, ilik ve sonrasnda iltihaplanma görülebilir. Ayak trnaklarnn çok ksa ve yuvarlanarak kesilmesi, dar uçlu ayakkab giyilmesi, ayakta ar terlemenin varl, obezite ve ayak baparmak trnana alnan darbeler trnak batmasn tetikleyebilir.

Tedavi batmann iddetine göre belirleniyor

Trnak batmasnn tedavisi batmann iddetine göre belirlenir. Ar, kzarklk ve iltihaplanmann olduu hafif ve orta iddetteki batmalarda pansuman, antibiyotikli kremler ve antibiyotik haplar önerilmektedir. Trnak ile trnak yata arasnda batmay engelleyebilecek bariyerler de tedavi uygulamalar arasnda yer alr. Bu bariyer yöntemler pamuk, di ipi ya da trnak teli olabilir. Ar kzarklk ve iltihaplanmaya ek olarak batan trnan kenarnda yumuak doku büyümesinin meydana geldii iddetli durumlarnda ise trnak çekimi gerekebilir.

Gerektiinde trnak çekimi uygulanr

Trnak çekimi srasnda aktif enfeksiyon olmamaldr ve bu nedenle de çekim öncesinde antibiyotik haplar kullanlmas gerekebilir. çekim öncesinde lokal anestezi uygulanr. Böylece ilem srasnda herhangi bir ar duyulmaz. çekimde tüm trnak plann çekimi yerine batan ksmdaki trnak pla ksmi olarak çkarlr. Batmann tekrarlamamas amacyla çekim uygulandktan sonra batmann olduu trnak kökünün tahrip edilmesi gerekir. Bu ilemin yetersiz kald durumlarda cerrahi ile batan ksmdaki trnak kökü çkarlabilir.

Batmaya neden olacak faktörler ortadan kaldrlr

Uygun yöntemler ile çekim ve trnak kök tahribat yapldnda çekim sonrasnda batma büyük oranda tekrarlamamaktadr. çekim sonrasnda ödem ve ary azaltmak amacyla 48 saat süreyle ayak yüksekte tutulmal, ar olduunda kanamay artrma ihtimali olmayan ar kesiciler kullanlmal, dar uçlu ayakkablar giyilmemeli ve pansuman günlük olarak deitirilmelidir. Kii uzun süre ayakta kalmamak ve dar ayakkab giymemek kaydyla 2-3 gün sonra normal yaantsna geri dönebilir.

Ana Sayfaya Git