Yanlışlara dikkat!

Kanserin özellikle erken evrede yakalandığında tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, tıp dünyasının kanserle mücadelenin yanı sıra tedavide doğru bilinen yanlışlarla da mücadele ettiğini kaydetti.

Haberler 05.02.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. M. Ali Kaplan, kanserde dou bilinen yanllar hakknda bilgi verdi. Kaplan, Biyopsi, kanser tansnn konulmasnda çok önemli bir yöntemdir. Tannn yan sra baz ilaçlarn etkinlii için bir takm göstergelerin saptanmas ve genetik testlerin uygulanmas için de yaplmas arttr. Biyopsi ile hastaln yaylacana dair bilimsel veriler yoktur. Ancak toplumda bu tarz söylentilerin bulunduu ve baz hastalarn srf bu nedenle biyopsi yaptrmak istemedikleri bilinmektedir. Bu korku oldukça yersizdir. çünkü biyopsi kanserin yaylmasna neden olmaz dedi.

Tedaviye hastann bilgisi olmadan balanmas

Kanser hastalnda yaplan önemli yanllardan birinin de hastann durumunun kendisinden gizlenmesi olduunu belirten Dr. Kaplan, Tedavi sürecinin daha etkin ilerlemesi için hastann kendi durumundan haberdar olmas gerekir. Bu yüzden modern onkoloji hekimlii, alaca kararlarn önemli bir ksmnda hastann bulunmasn ister. Tabii hastaya durumu anlatlrken uygun bir dille ve motive edici ekilde anlatlmaldr. Bu süreçte psikolojik destekte alnabilir. Hastann haberi olmadan balanan tedavi doru ekilde ilerlemez ve süreç eksik olur. Daha da önemlisi hasta durumunu baka yollarla örenerek doktoruna ve yaknlarna kar bir güven kayb yaayabilir. Bu da tedavi aamasn zora sokar diye konutu.

Kemoterapiyi reddetmek

Kanser tedavisinde kemoterapinin hastadan hastaya deien hedefler için uygulandn dile getiren Doç. Dr. M. Ali Kaplan, bunlarn kemoterapi ile hastay tamamen hastalktan kurtarmak, cerrahi uygulanm olan hastada tümörün tekrar etmesini engellemek, kanserli hastann ömrünü uzatmak ve ikayetlerini azaltmak olduunu söyledi. Dr. Kaplan, kemoterapi tamamen iyileme salamayacaksa kabul etmemek lazm anlaynn yanl olduunu ve tedavi srasnda doktorun hastasna kemoterapinin olas etkilerini anlatarak, ona tedavinin gereklilii hakknda bilgi vermesi gerektiini kaydetti.

Ameliyat sonras hastann kaybedilecei korkusu

Kanser türlerinin önemli bir ksm için en etkili tedavi yönteminin ameliyat olduunu belirten Dr. Kaplan, Bu nedenle bçak dedii zaman kanser yaylr gibi yanl bir düünceyle bu etkin tedaviden hastay mahrum brakmak oldukça yanltr. Bçak bu anlamda hastaln yaylmasna neden olduu düüncesi bir kenara tümörün bulunduu dokudan çkarlmasn salayarak hastaln tedavisine önemli katk sunar. Hastalar bu konuda doktorlarnn ameliyat önerilerini dikkate almaldr. Aksi takdirde hastalk ba edilmesi zor bir sürece girebilir ifadelerini kulland.

Tedavi srasnda hastadan uzaklama

Kanser hastalarnda,kemoterapi ya da radyoterapinin bir takm yan etkilere neden olsa da onlarn yaknlar ile temasn engelleyen bir durumun söz konusu olmadn belirten Dr. Kaplan, Hatta hastalarn en fazla destee ihtiyaç duyduu bu zorlu süreçte yaknlar onlara daha fazla ilgi göstermelidir. Böylece hasta yalnz olmadn düünerek, psikolojik olarak kendini iyi hissedecektir. Unutmamaldr ki kanser tedavisinin en önemli ayaklarndan biri hastann moralinin yüksek olmasdr dedi.

Kanser bulac düüncesi

Kanserin bulac bir hastalk olmadn ifade eden Dr. Kaplan, açklamalarn öyle sürdürdü:

Bu nedenle kanserli hasta ile günlük yakn temasta bulunan kii için risk yoktur. Ancak bir takm mikroorganizmalarn neden olduu kanserler vardr ve bu organizmalarn bulamasyla bu kanserlere ait risk artabilse de bu bilgi kanser bulacdr gibi bir alg oluturmamaldr.

Kanser hastalarnn cinsel yaam biter düüncesi

Kanserin cinsel iliki ile bulamayacan dile getiren Dr. Kaplan, kemoterapi sürecinde düzenli cinsel ilikiye engel bir durumun olmadn kaydetti. Dr. Kaplan, Ancak, kemoterapi alan hastalarda hamilelik istenen bir durum deildir. Bu nedenle çiftlerin hastalkla mücadele sürecinde gebelikten korunmas büyük önem tar. Kemoterapi alan bir hasta eer gebe kalrsa gebeliin sonlandrlmas gerekir. Gebelik srasnda kiide kanser gelimi ise gebeliin sonlandrlmas ya da devam konsey tarafndan deerlendirilerek karara balanr diye konutu.

eker kanser hücrelerinin çoalmasn kolaylatrr görüü

Kanser oluumunda ekerin direkt rol ald ya da mevcut kanser hücrelerini besledii yönünde elde edilen bilimsel bir bilgi olmadn ifade eden Dr. Kaplan, ekerden veya eker içerii yüksek olan besinlerden yalnz kanser hastalar deil kanser hastas olmayan her bireyin de uzak durmas gerekir. Bu yüzden ekerin kanserli hastalarn hayatndan çkarlmas gibi bir durum söz konusu deildir. Kanser hastalar da herkes gibi ihtiyac kadar eker tüketebilir eklinde konutu.

Kemoterapiyi brakp bitkisel ilaçlara yönelme

Kanser hastalarnn bitkilerle hazrlanan kürleri doktorlarnn önerdikleri tedavilerin yerine düünmelerinin yanl olduunu ifade eden Dr. Kaplan, ayrca kemoterapi esnasnda doktora danmadan bu bitki kürlerini kullanmann tehlikeli olduunu söyledi. Dr. Kaplan, çünkü bu bitkiler ilaçlarla etkileerek ilaçlarn etkisini azaltabilir veya ilaçlarn etkisini vücuda zarar verecek oranda artrabilir. Bu yüzden kanser tedavisinde mutlaka onkoloji uzmanlarnn uygun gördüü tedavi ve öneriler dikkate alnmaldr dedi.

Kanseri ölümle edeer tutma

Baz kanser türlerinin seyirlerinin oldukça yava olabileceini ifade eden Dr. Kaplan, açklamalarn öyle sürdürdü:

Erken evre tümörler ve baz kanser türleri tedaviye iyi yant vererek tamamen iyileebilir. Ortaya çkt dokudan baka organlara yaylm kanserlerde bile günümüz modern tedavileri ile uzun ve kaliteli bir yaam salanabiliyor. Bu nedenle kanser hastalnn ölümle edeer olmad, hastann tedaviden mümkün mertebe yarar görebilecei bilinmelidir. Hasta, tedaviden mahrum braklmamal ve kendisine tedavinin önemi hakknda bilgi verilmelidir.

Ana Sayfaya Git