Yanlış Ayakkabı Seçimi Stres Kırığı Nedeni

Adı, stres kırığı ancak ortaya çıkmasının nedeni stres değil. Sporcu rahatsızlığı olarak bilinse de herkes karşılaşabiliyor. Stres kırığı, ayağın belirli bölgelerinde geçmeyen ağrı ve şişkinlikle ortaya çıkıyor.

Haberler 06.09.2017 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle ayakta fazla duran, uygun ayakkab tercih etmeyen spor yaparken bir anda aktiviteyi artran kiiler ile topuklu ayakkabyla ayakta fazla zaman geçiren kadnlarn kemik saln tehdit ediyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Özsoy, stres kr ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

En çok ayak tarak kemiinde görülüyor

Stres kr, tekrarlayan küçük yaralanmalarla kemikteki yorgunlua bal bir krk oluumudur. Bildiimiz krk gibi ani bir zorlanmayla olumaz, zaman içinde küçük travmalarn birikmesiyle kemikte bir zayflk noktas bulmas ve bu noktada bir çatlak oluturmasyla meydana gelir. En sk görüldüü yerler; ayak tarak kemikleri, ayak bilei ve kaval kemiidir. Özellikle tarak kemiklerinde stres krklarna çok fazla rastlanr.

Doru ayakkab seçimi çok önemli

Stres krnn en önemli nedenlerinden biri yanl ayakkab seçimidir. Uygun olmayan ayakkab ile yaplm olan sporlarda ayaa binen yük çok fazla olaca için stres kr oluabilir. Topuklu ayakkab ile ayakta fazla duran ve yürümek zorunda kalan kadnlarda da stres krklar meydana gelebilir. Uygun adm yürüyen askerlerde, spor yapmnda bir anda aktiviteyi artran sporcularda, orta yal bireylerde daha sk görülür. Kemik erimesi olan kiilerde de rastlanabilir. Özellikle osteoporozu fazla olan kortizon kullanan hastalarda uzun yürüyüler sonrasnda ayakta stres kryla karlalabilir.

Tedavinin ilk adm travmaya neden olan aktiviteden uzaklamak

Stres krnn tedavisi için öncelikle travmaya neden olan aktiviteden uzaklalmas gerekir. Dier yandan ayakta içe basma, da basma ve düztabanlk gibi bas bozukluklar varsa bu da kemiklere fazla yük bindirecei için stres krna neden olabilir. Bas bozukluu olan kii özel tabanlklar ile ayakkab giymelidir. Bunlara ramen düzelme olmuyorsa ve ar fazla ise bölgeyi alçya almak ya da alç botlaryla hareketsizlik salanarak kaynama salanabilir. Tedavi edilmezse zayf nokta giderek büyür ve ars artar. lerleyen dönemde kolay krlabilir hale gelir.

Ana Sayfaya Git