Yanlış doktora randevu bitiyor

Türkiye’nin sağlığa açılan penceresi olan e-Nabız’ı kullanan kişi sayısı 14 milyonu aştı. Sağlık Bakanlığı vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için e-Nabız’a entegre edilecek yeni programlar üzerinde çalışmasını sürdürüyor.

Haberler 15.11.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni yazlm üzerinde çalan bakanlk, hastalarn hatal uzmanlk dalna bavurmasn önlemek hedefiyle Neyim Var? portal için kollar svad. Salk Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüünün yürüttüü çalma kapsamnda vatandalar ekrandaki beden grafii ikyetlerini iaretleyecek. Ardndan, yapay zeka uygulamalarnn kullanlaca portal, sanal hekim asistan gibi ileyecek ve vatandaa tpk bir hekim gibi maksimum 22 soru yöneltilecek. Verilen yantlara göre uygulama, 5 olas tan tahmini yüzdesel olarak verecek ve bavurmas gereken branlar belirtilecek. Bu sayede hem her gün 120-140 bin kiinin yanl klinikten randevu almasnn önüne geçilecek hem de vatandan sorulara verdii cevaplar gittii hekimin ekranna düecei için hasta-hekim iletiimini güçlendirecek.

Neyim var? uygulamas e-Nabz dnda, randevu sistemi MHRSye de entegre edilecek. Böylece gereksiz ikinci ve üçüncü basamak salk tesislerine bavuruyu da azaltacak. Neyim Var? uygulamasnn bir sonraki admnda ise acil servise bavurmay düünen hastalar için, yeil alan bekleme süresinin gösterilmesi, krmz alan hastas ise direkt ambulans çarlmas gibi özellikler gündemde.

Günde 140 bin kii

Portaln hazrlk çalmalarna baladklarn belirten Salk Bakan Fahrettin Koca, yeni yazlmla ilgili unlar söyledi:

Türkiyede hastalarn yüzde 6s yanl brana muayene olmaya gidiyor. Günde 2 milyon muayene yaptmz varsayacak olursak 120-140 bin kii yanl klinie gidiyor. Vatandalarmz yanl kaynaa gidiyor, yanl yerde zaman kaybediyor. Gerçek ihtiyaç sahibinin o doktora alaca randevu gecikiyor. Buna ilveten vatanda iki yerde muayene oluyor. Her eyden önemlisi zaman kayb söz konusu. Bu yeni uygulama, yanl branlara gidiin önünü kesecek. Bunu e-Nabzn ve MHRSnin içine yerletireceiz. Buradan baka bir kazanmmz daha olacak. Eer hastann ikayetleri basit bir soruna iaret ediyorsa, birinci basamakta çözülecek bir ey ise aile hekimine yönlendireceiz.

Ana Sayfaya Git