“Yanlış nefes almak bağışıklık sistemini çökertiyor”

Fizyoterapist Çağıl Ertürk, yanlış nefes alışkanlıklarının kanın oksijen seviyesini ve vücut 'ph’ını etkilediğini, kas spazmlarına sebep olduğunu ve ardından da bağışıklık sistemini çökerttiğini söyledi. Ertürk, “Nefes alırken, hem diyafram hem de akciğer solunumu yaparız, fakat günlük hayat akışında solunum kapasitemizin oldukça az miktarını kullandığımızı gözlemliyoruz. Doğuma kadar annenin fiziksel uygunluğuna göre planladığımız egzersizleri verirken doğru nefes alışverişini ihmal etmememiz gerekiyor” diye uyardı.

Haberler 21.07.2018 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DORU NEFES KAN SEVYESN DÜZENLER

Doru nefes tekniklerinin, gebelerin fiziksel uygunluunun yan sra sinir sistemini de aktive ederek rahatlamasn saladn belirten Ertürk, Doru nefes kan seviyesini düzenler ve anneyi ruhsal yönden douma hazrlar. Yaplan çalmalarda, annenin stres sonucu salglad hormonlarn plasenta yoluyla bebee geçerek bebein ruh saln etkiledii bulunmutur. Bugün hasta takip seyrinde her eyin yolunda gittii bir gebelik sürecinde bile bazen annelerin yüksek anksiyete seviyesinden dolay sezaryen doumu tercih ettiini görmekteyiz dedi.

GÜ Salk Bilimleri Yüksekokulu Öretim Görevlisi Fizyoterapist çal Ertürk, Sosyoekonomik durum, aile basks, e ile duygu düüncelerin rahatça paylalamamas gibi faktörler annenin normal douma olan bakn etkilemektedir. Annede korku semptomu gelimekte ve anne aday normal doum yerine sezaryeni tercih edebilmektedir diye konutu.

MASA BAINDA çALIIRKEN DORU NEFES TEKNKLERN KULLANMALISINIZ

yaamnda bütün gün ayn pozisyonda masadan kalkmadan saatlerce çalmann postür bozukluklarna sebep olabileceini dile getiren Ertürk, Bunun yannda özellikle baboyun çevresi kas spazmlar ve i stresi ile bütünleen gerilim tipi ba arlarnn olduunu da görebiliriz. Hlbuki gün içerisinde belli aralklarla doru nefes teknikleri uygulandnda kiinin bata beyni olmak üzere bütün dokularna tanan kannn oksijen içerii farklla bunun sonucunda semptomatik arlar, kas spazmlar, stres seviyesi ve buna bal gastrointestinal problemlerinin ortadan kalktn görmek mümkündür dedi.

NEFES ALIP VERDMZN BLNCNDE DELZ

nsan müdahaleci bir canl olarak niteleyen Ertürk öyle dedi: Her eye, en bata kendi hayatmza ve seyrine müdahale etmek isteriz. Kimi zaman olaylar karsnda kendimizi aka brakrsak kontrolü kaybediyormu hissine kaplrz. Etrafmzdaki canlcansz her eyi kendi dorularmza göre manipule etmek ve sonunda da arkamza yaslanp her eyin tam planladmz gibi bittiini gülümseyerek izlemek isteriz; fakat öyle ki hayat akmza müdahale edebiliyorsak seyrini yavalatyoruz demektir. Bütün bunlar yaparken günde kaç defa nefes alp verdiimizin bilincinde dahi deiliz.

nsan iyiletirecek olann nefes ve onun ürünü olan enerji olduunu vurgulayan GÜ Öretim Görevlisi Fizyoterapist Ertürk, Farkndalmz nereye giderse onun peinden gider, enerjimizi neye younlatrrsak; o büyür, güzelleir ve bize de onun tadn çkarmak kalr. Farkndalkl nefes almay ihmal etmemeliyiz dedi.

Ana Sayfaya Git