Yapay tatlandırıcı

Yapay tatlandırıcılı içecek ve gıdalar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor

Haberler 26.10.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Sedat Üstünda, yapay tatlandrcl içecekler ve ilenmi gdalarn, vücuda olumsuz etkileri olduunu söyledi.

Prof. Dr. Üstünda, diyabetin tüm dünyada ç gibi yaylmaya ve insan hayatn olumsuz etkilemeye devam ettiini belirtti.

Üstünda, yapay tatlandrcl ürünlerin, vücuda birçok olumsuz etkisi olduunu ifade ederek, diyabet bata olmak üzere pek çok hastaln meydana gelmesine zemin hazrladna dikkati çekti.

Yirmi yl önce tüm dünyada 185 milyon diyabet hastas olduunu anmsatan Üstünda, 2015 ylnda yaplan aratrmada bu rakamn 415 milyonu geçtiini dile getirdi.

Gelecek yllarda bu hastaln daha da artacann altn çizen Üstünda, 2040 ylna gelindiinde, bütün dünyada 640 milyon kadar diyabetik kiinin olaca öngörülüyordu. Ancak biliniyor ki bu 1 milyara ulaacak. Özellikle gelimekte olan ülkelerde diyabetin yaygnl, hareketsizliin ve kalorisi yüksek gdalarn alnyla beraber çok çok artyor. Ülkemizde de maalesef durum kötü. 11 ylda bir diyabet ve diyabet öncesi prediyabet dediimiz durum ikiye katlanm oluyor. eklinde konutu.

YAPAY TATLANDIRICI

Üstünda, yapay tatlandrcl ilenmi gda ve içeceklerin içinde doal olmayan pek çok katk maddesi bulunduunu vurgulad.

Yapay tatlandrclarn kullanm alannn yaygnlatn anlatan Üstünda, unlar kaydetti:

Yapay tatlandrc içeren içeceklerle doal içeceklerin karlatrld çalmalarda, söz konusu yapay tatlandrcl içeceklerin sal olumsuz etkiledii net bir ekilde ortaya konulmutur. Dolaysyla doal olanla beslenmek, doal olan tüketmek ve hareketi artrmak çamzn vebas diyebileceimiz obezite ve diyabetten korunmakta çok önemlidir.

Yapay tatlandrcl ve ilenmi gdalar tüketirken iki kere düünmemiz lazm. Muhakkak içerdiklerine bakmamz lazm. eker oran nedir, tuz oran nedir, bunlara baklmal. Doal beslenme zincirimizde bulunmayan hangi yapay maddeleri, koruyucu ve katk maddelerini içeriyor, bunlara bakp deerlendirmemiz lazm. Bu paketli ilenmi ürünler miktar olarak hafif ancak içerdikleri anlamyla vücuda yükü ar olan gdalar oluyorlar. Bunlar tüketirken bilinçli olmalyz, esasen gda okuryazar olmak gerekli.

Üstünda, sadece ekeri azaltarak diyabetin önlenmeyeceini de belirterek, eker oran yüksek gdalardan uzak durulmas, toplam kaloriye dikkat edilmesi ve hareketli bir yaamn benimsenmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git