Yapay tatlandırıcı bağımlılık yapıyor

Diyetisyen Gizem Gençyürek, yapay tatlandırıcıların bağımlılık yapma riskinden bahsederek, kontrollü tüketimi önerdi.

Haberler 15.01.2022 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Gizem Gençyürek, yapay tatlandrclar ve insan vücuduna etkileri hakknda açklamalarda bulundu. Besinlerdeki doal ekerlere göre daha tatl olan tatlandrclarn dildeki tat duyularn sfrladn, böylece tatl gdalar daha fazla tüketme ihtiyac dourarak bir bamllk oluabildiini belirten Gençyürek, bu nedenle kontrollü tüketilmeleri gerektiini kaydetti.

Gençyürek, yapay tatlandrclarn ksa vadeli kullanmnn sal olumsuz etkilemediini ifade ederek, Özellikle fazla miktarda eker tüketen bireylerde yapay tatlandrcl besin kullanmnn kalori kstlanmasnda avantaj olabilecei düünülüyor. FDA (Food and Drug Administration) tarafndan yaplan büyük ölçekli aratrmalar sonucunda, insanlarda orta düzeyde kullanmnn herhangi bir kanserle ilikisi olmad kantland. deerlendirmesinde bulundu.

EN çOK KULLANILAN 5 YAPAY TATLANDIRICI

Aspartamn çay ekerinden yaklak 200 kat daha tatl olduunu aktaran Gençyürek, Kullanm genel olarak güvenli saylmakla birlikte bunun tek istisnas doutan fenilketonuri (PKU) hastalardr. Temel olarak aspartik asit ve fenil alanin adn verdiimiz 2 protein yapnn birlemesi ile olutuu için fenilketonürili hastalarn kullanm için uygun deildir. Sukraloz ise, ekerden 600 kat daha tatl ve sya dayankldr. Tad ekere en yakn tatlandrc olarak biliniyor. ifadelerini kulland.

Gençyürek, Asesülfam-Knn, gazl ve gazsz içeceklerde kullanldn vurgulayarak, Ayrca meyve suyu konsantreleri, süt ürünleri, dondurmalar, tatllar, marmelatlar, jöleler, reçeller, frnlanm ürünler, sakzlar, di macunu ve az spreyleri üretiminde de kullanlyor. çay ekerine göre oranla 150 ila 200 kat daha tatldr. çok yüksek konsantrasyonlarda kullanldnda ac, metalik bir tat verir. Sakkarin ise sofra ekerinden 300 kat daha tatldr. Vücut parçalayamad için, enerji salamaz ve idrarla atlr. bilgilerini verdi.

STEVA çERKL TATLANDIRICILAR DAHA GÜVENL

Steviann steviol glikozitleri, stevia yapraklarndan vanilya, nane ve tarçn gibi dier doal ürünlerle benzer ilemlerden geçirilerek elde edildiini aktaran Gençyürek, öyle devam etti: Stevia, ekerden 200 ila 300 kat daha tatldr. FAO/WHO Gda Katk Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) mevcut tüm bilimsel veriler üzerinde kapsaml bir inceleme yürütmü ve stevial tatlandrclarn yiyecek ve içeceklerde kullanmnn güvenli olduu sonucuna varld. Sonuç olarak, ister doal içerikli ister yapay içerikli olsun tüm tatlandrclar diyabet ve kilo kontrolü durumlarnda güvenli kullanm ile avantaj salarken; uzun süre ve kontrolsüz kullanm maalesef metabolik bozukluklara neden olabiliyor.

Ana Sayfaya Git