Yapay tatlandırıcı dengeyi bozabilir

Diyetisyen Gizem Gençyürek "İster doğal içerikli ister yapay içerikli olsun tüm tatlandırıcılar diyabet ve kilo kontrolü durumlarında güvenli kullanım ile avantaj sağlarken uzun süre ve kontrolsüz kullanımı maalesef metabolik bozukluklara neden olabiliyor"

Haberler 08.01.2022 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyetisyen Gizem Gençyürek, ster doal içerikli ister yapay içerikli olsun tüm tatlandrclar diyabet ve kilo kontrolü durumlarnda güvenli kullanm ile avantaj salarken uzun süre ve kontrolsüz kullanm maalesef metabolik bozukluklara neden olabiliyor. ifadelerini kulland.

Gençyürek, tatlandrclarn doal ve yapay tatlandrclar eklinde snflandrldn aktarrken Tatlandrclar, ekere alternatif olarak üretilen, ayn miktardaki ekerden daha tatl olan ancak daha az kalori deerine sahiptir. nsan saln olumsuz etkilemeyecek ekilde standartlarn belirlenmesiyle kalori ihtiyacn dengelemek için yaygn olarak kullanlabilmektedir. eker yerine geçen ve tatl tad salayan bu maddeler, kilo kontrolü ve kan glikoz seviyesinin dengede tutulmasn salamak amacyla fazla kilo ve diyabet durumlarnda sk tercih edilebiliyor. yorumunu yapt.

Gençyürek, doal tatlandrclarn bitkilerden elde edildiini ve minimum düzeyde ileme maruz kaldn vurgulayarak, unlar kaydetti:

YAPAY TATLANDIRICILAR

Bal, hindistan cevizi ekeri, stevia, akçaaaç urubu doal tatlandrclara örnek olarak gösterebiliriz. Ancak doal içerikli olsalar dahi insanlar tarafndan uzun süre ve fazla miktarda kullanmnn zararlar mevcut. Yapay tatlandrclar ise sentetik olarak yüksek oranda ileme maruz kalarak üretilen maddeler. Asesülfam-K, aspartam, sukraloz, sakkarin, neotam yapay tatlandrclara örnek olarak verebiliriz.

Kuru karmlar, sakzlar, pudingler, bisküvi, kahvaltlk gevrekler, çikolatalar, naneli ekerler, meyveli içecekler, düük kalorili besinler, baklava, reçel, helva, sütlü tatllar, konserve yiyecekler, gazl içecekler, sakzlar, meyveli yourtlar, dondurmalar, diyabet ürünleri, sporcu içecekleri ve ayrca vitamin destekleri ile öksürük uruplar da tatlandrc içerebiliyor.

TÜKETLMEMELDR

Yapay tatlandrclarn uzun süreli kullanmnn tip 2 diyabet riskini artrdn bildiren Gençyürek, ster doal içerikli ister yapay içerikli olsun tüm tatlandrclar diyabet ve kilo kontrolü durumlarnda güvenli kullanm ile avantaj salarken uzun süre ve kontrolsüz kullanm maalesef metabolik bozukluklara neden olabiliyor. Yaplan çalmalar sonucunda bu tatlandrclarn barsak florasn patolojik olarak deitirdiklerini, bu sebeple eker metabolizmasnda bozuklua yol açtklarn gösteriyor.

Bunun dnda, ekerden vazgeçemeyen ama kilo vermek veya kilo kontrolü salamak isteyen kiiler, yapay tatlandrclar tercih edebilirler. Ancak bu tatlandrclarn çok fazla kullanlmas, kandaki insülin deerlerinin artmasna neden olur, dolaysyla yapay tatlandrclar kan ekerini etkileyebilir ve itahn artmasna neden olabilir. Ayn zamanda, pankreastan ar insülin salglanmas vücutta ya birikimine neden olabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git