Yapay tatlandırıcı tuzağı

Light, diyet, şekersiz, kalorisiz gibi ifadelerle satılan bazı yiyecek ve içeceklerin birçoğu içerdikleri tatlandırıcıdan dolayı vücudu olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, tatlandırıcı varsa şeker gibi algılayıp uzak durmak gerektiğini belirtiyor.

Haberler 11.03.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eker ve eker ilave edilen besinlerin fazla miktarda tüketiminin bata obezite olmak üzere, kardiyovasküler hastalklara, böbrek hastalklarna ve daha birçok salk problemine neden olduunu söyleyen uzmanlardan uyar geldi. Salkl beslenme ad altnda anlan light, kalorisiz, diyet, ekersiz gibi ifadelere dikkat edilmesi gerektiini söyleyen Türk Böbrek Vakf Bakan Timur Erk, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. dris Kuzu ve Türk Böbrek Vakf Diyetisyeni Gökçen Efe Aydn konuyla ilgili açklamalarda bulundu. Uzmanlar, etiket okuma alkanlnn önemli olduunu vurgulad.

DYABET YAPMADII DÜÜNCESYLE KULLANILIYOR

Yapay tatlandrcl ürünlerin kalorisi düük, obezite ve diyabet yapmad gerekçesi ile tüketildiini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. dris Kuzu, Yapay tatlandrclarla ilgili aslnda geçmie dayanan çok çelikili çalmalar var. Bunlarn paralel sonuçlar yok. Bunlar özellikle diyabet, metabolik sendrom, koroner arter hastal, böbrek fonksiyon bozukluu gibi veya kanserojenik etkisiyle ilgili arttrdna veya azalttna dair net çalmalar yok. Bu konuda güvenli verilerimiz olmad için rahatça tatlandrclar kullanabiliriz eklinde konumamz çok zor. Bu yüzden bunlarn yerine doal tatlandrclar tercih etmemiz daha mantkl dedi.

DOAL TATLANDIRICI KULLANIN

Tüketicilerin doal tatlandrclara yönelmesi gerektiini belirten Doç. Dr. Kuzu, Bunlar akça aaç urubu, kam pekmezi, hurma urubu, bal, süt, meyve ile tatlandrc ihtiyacmz karlayabiliriz. Yapay tatlandrclarla ilgili çalmalara ihtiyaç var. Etiketlere aldanmayn, bilim ne diyorsa onlar takip edin ifadelerini kulland.

DOYGUNLUK HSS OLMUYOR

ekersiz ya da light diye alnan ürünlerin birçounda çok fazla yapay tatlandrc olduunu söyleyen diyetisyen Gökçen Efe Aydn, Tatlandrclar ayn miktarda ekere göre daha tatl olan fakat daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Doygunluk hissi tatlandrcda çok fazla olmad için, insanlarda çok fazla tüketme ihtiyac douyor ve bu da daha fazla miktarda tüketilerek salmz olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ar kilo alm, eker hastal ve obeziteye sebep olabilir. Piyasada diyet olarak satlan, bizim kullanlabilir gibi gördüümüz yiyecek ve içeceklerin birçou içerdikleri tatlandrcdan dolay vücudumuzu olumsuz yönde etkiliyor. Eer tatlandrc varsa eker gibi alglayp bundan da uzak durmalyz diye konutu.

KULLANIM DOZUNA DKKAT

Tatlandrclarn mümkün olduunca tüketilmemesi gerektiini hatrlatan Aydn, Herkesin kilosuna göre günlük tüketmesi gereken tatlandrc miktar farkl. Bu durum özellikle kontrol altnda tutulmal, insanlar bu dozu ayarlayamadnda salklarn bozabilirler. ekeri özellikle doal kaynaklardan almalyz diye konutu.

SALIKLI NESLLER YETMESN ENGELLYOR

Dünya Salk Örgütünün önerdii eker tüketiminin 50 gram olmas gerektiini bunun da 13 tane küp ekere denk geldiini söyleyen Türk Böbrek Vakf Bakan Timur Erk, Ekmekte, temel gdalarda, unlu mamullerde her eyde eker var. Mümkün olduu kadar karbonhidrat ve eker tüketimini azaltmamz lazm. Paketlenmi gdalarda maliyetten ötürü ve raf ömrünü uzatmak için niasta bazl eker kullanlyor. Bu da salkl nesiller yetitirmemiz açsndan ciddi engeller tekil ediyor dedi.

GIDALARDA TRAFK III SEMBOLÜ

Yaklak 2 seneden beri trafik klar projesinin olduunu dile getiren Erk, Bizim çok fazla etiket okuma alkanlmz yok. Proje ile ürünün üzerine yerletirilen krmz, sar ve yeil klarla renklere bakarak alveri yaplabilecek. Krmz yüksek, sar orta yeil ise düük eker ve tuz içerdiini gösterecek ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git