Yapay zeka korona virüse karşı!

Teknoloji dünyasının son dönemlerde popüler konularından olan yapay zeka korona virüs tedavisinde de konuşulmaya başlandı. Dr. Şebnem Özdemir, "Yapay zekaya bir problem verdiğimizde o ülkedeki verilerden yola çıkarak çözüm üretir. Yani Çin'den transfer edilen yapay zeka uygulaması İtalya'daki hastalar için maalesef yeterli sonuçları üretemeyebilir" dedi.

Haberler 18.05.2020 - 23:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yapay zekann insan hayatnda gitgide daha çok yer almaya balamasyla beraber dünyay etkisi altna alan korona virüs tedavisinde de gündeme geldi. Pandemi sürecinde yapay zeka teknolojisinin önemli bir yardmc olduunun altn çizen Dr. Ör. Üyesi ebnem Özdemir, Yapay zekann veriden örendiini unutmazsak ve pek çok teknolojiyi kullandmz varsayarsak bu noktada biraz dikkatli olmamz gerektiini tavsiye ederim. Elimizdeki yapay zekann ciddi baz snrllklar var. Yapay dar zekaya sahip olduumuz için yani veriden beslenen yapay zeka ile süreci yürütmeye çaltmz için her eyden önce verinin doru ve kaliteli olmas gerekir diye konutu.

KORONAVRÜS AYDA K KEZ MUTASYONA URUYOR

çindeki ya da Uzak Doudaki yapay zekann hastaln tehis ve tedavisinde kullanlmasnn yalnzca o ülkeler için yeterli olacan hatrlatan Dr. ebnem Özdemir, u deerlendirmede bulundu:

O ülkenin snrlar içerisindeki hastanelerdeki vakalardan toplanan verilerden örenen bir yapay zekadan bahsediyoruz. Bu yapay zekay talyaya transfer edersek ne olur? 1 Nisanda Stanford Üniversitesi nsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsünün düzenledii konferansta çok net olarak yapay zekann merkeze deil problemin merkeze alnmas gerektiini ve ne yazk ki koronavirüsün ayda 2 defa mutasyona ura ifade edildi. Bu durumda çinden transfer edilen yapay zeka uygulamas talyadaki hastalarn (mutasyon anlamnda) nerelere ulatn örenmeden maalesef yeterli sonuçlar üretemeyebilir. çünkü elimizdeki yapay zekaya bir problem verdiimizde probleme ilikin topladmz verinin göstermi olduu ölçüde çözüm üretebilme kapasitesine sahip. Eldeki veriyle snrl olduu için bu anlamda verisini doru toplayan, ileyen ülkelerin tehis ve tanda kendileri için faydal sonuçlar üretebileceini söyleyebiliriz. Bu ülkelerin gelitirdii yapay zeka uygulamalarnn dier ülkelerde baarl sonuçlar üretip üretemeyeceini de bilemeyiz. çünkü her eyden önce yapay zekann o ülkedeki yeni verilerden yeni durumlardan yeniden örenmesi gerekir.

ÜLKENN POLTKASI VE NSANLARIN ALIKANLIKLARINA DKKAT

2019da ngilterede yaanan bir süreci paylaan Dr. ebnem Özdemir, Göüs kanserinin tehisinde Amerikada gerçekletirilen yapay zeka ngiltereye getirildiinde baarl sonuçlar vermedi. Bunun ana nedeni ise göüs kanserinin Amerikada ortaya çk biçimi, parametreleri, kültürel deikenlerden kaynakl olarak yapay zekann örenme biçimiydi. Kaggle tarafndan paylalan verilere göre, bir ülkede koronavirüse ait süreçlerde en önemli kriter, ilk vakann ortaya çkt günden sonraki gün says. kinci önemli kriter ülkenin politikas ve o ülkedeki sosyal kültürel davranlar, insanlarn alkanlklar. Dolaysyla siz Uzak Doudaki veri setinden örenmi olan yapay zekay Avrupada kurgulamaya çalrsanz çok da salkl bir sonuç alamayabilirsiniz ifadelerini kulland.

SARS VE KORONA DKKATLCE NCELENMEL

Yapay zekann hastaln tehisinde de etkili olacann altn çizen Dr. Özdemir, Tedavi süreçlerinde a gelitirilmesi konusunda pek çok irketin baz iddialar oldu. Ancak henüz piyasaya çkm bir a söz konusu deil. Piyasada yapay zeka ile ilgili çare olacak yönündeki iddial uygulamalarnn hangi kümeden örenecek ve nasl bir tedavi üretecek, mimarisi nasldr sorularna cevap verebilir olmas lazm. Eer biz dünyadaki virüslerin mutasyonlar üzerinden örenen ve bu virüsleri tedavi etme biçimlerimizi örenen bir tedavi uygulamasndan bahsediyorsak SARS ve korona ailesinin dikkatli biçimde incelenmesi gerekiyor.

KSEL VERLER PAYLAIRKEN ÖNLEM ALIN

Son olarak güvenlik uyarsnda bulunan Yönetim Biliim Sistemleri Bölümü Bölüm Bakan Dr. ebnem Özdemir, Yapay zeka hastaln tehis ve tedavisinde belli ülke snrlar içerisinde kullanlmak kaydyla verimli sonuçlar üretir. Özellikle tedaviyi düündüümüzde, kimyasallar farkl ülkelerde farkl amaçlarla kullanlyor olmasna ramen eer o kimyasallarn vücut ve baklk sistemi üzerindeki belirtilerine dair doru veriler toplanmsa, bu veriler üzerinden yapay zeka koronann nasl engelleneceini, nasl bir yol izlediini bizlere söyleyebilir. Son olarak pandemi süreci bir gün sona erecek, bunu unutmayalm. Ancak bizler aplikasyonlarla toplanan kiisel verilerimiz nedeniyle corona sonrasnda baz durumlarda zor durumda kalacaz. Mahremimizin bu kadar baka irketler tarafndan bilinmesini istemiyorsak lütfen uygulamalarn bizlerden ne tür veriler topladna dikkat edelim uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git