Yaprağından kalbine tam bir şifa deposu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, mineral ve vitamin deposu olan enginarın sağladığı yararları anlattı.

Haberler 21.06.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz tipi beslenme denilen sebze arlk beslenme eklinin en önemli unsurlarndan biri olan enginarn faydalar saymakla bitmiyor. Mineral ve vitamin deposu olmasnn yannda zengin bir lif kayna olan enginar, sindirim sisteminden dolam sistemine vücudun hemen hemen bölümüne fayda salyor.

Güçlü bir antioksidan ve lif kayna

Enginarn bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olduuna dikkat çeken Gözde Gence, Yaplan çalmalar, enginarn bilinen en güçlü antioksidan kaynaklarndan olan yaban mersini, kzlck, üzüm, kivi, brokoli ve bitter çikolata gibi besinlerle yaracak kadar iyi bir kaynak olduunu gösteriyor. Antioksidanlar, vücudumuzun serbest radikallerle mücadele etmesinde ve özellikle yallkta ortaya çkan hastalklara kar savamada önemli bir yardmc. Dolaysyla baklk sistemini kuvvetlendirmeden kalp ve kanser hastalklarndan korunmaya kadar birçok konuda enginar fayda salyor. Sindirim sistemimizin sal ve ilevi açsndan en yararl besinlerden biri olarak gösterilen enginar güçlü bir lif kayna. Mide barsak sistemi sorunlar ve kaln barsak kanserinden korunmak için liften zengin ürünlerle beslenmeye arlk vermek gerekiyor. 120 gram enginar yaklak 10-11 gram posa içeriyor. Düzenli tüketildiinde de sindirim salmz gelitirmeye yardmc oluyor. Kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatif. Bir orta boy halanm enginar yaklak 64 kalori. Ayn zamanda zengin lif içerii nedeniyle de diyet listelerine güvenle eklenilebilecek bir ürün eklinde konutu.

Hem de kolesterolü düürüyor

Enginarn kullanmnn az olmas durumunda; bitkinin baz ilemlerle özlerine ulalarak enginar yapra ekstresi oluturuluyor. Enginar yapra ekstresinin hazmszlk ve mideyi rahatlatc etkisi bulunduunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Gözde Gence, Yaplan bir çalmada, enginar yapra ekstresi takviyesi kullanmndan sonra gaz ve ikinlik ikayetlerinde tatmin edici oranda iyilemeler görülmü. Enginarda bulunan liflerin balca kaynaklarndan biri olan inulin, insan vücudunda kaln barsaklarda fermente ediliyor ve barsaktaki iyi bakteri saysnn artmasna yardmc oluyor. Kanserle mücadeledeki etkisinin yan sra enginarn kalp saln koruyucu diyette de faydal olduu düünülüyor. Enginar yapraklarnn, kardiyovasküler hastalklar ve hipertansiyon açsndan önemli olan kolesterolü düürücü etkisi bulunuyor. Bu konuda yaplan bir çalmada da enginarn kötü kolesterolü (LDL) yüzde 20 ve toplam kolesterolü yüzde 18 düürdüü net bir ekilde gösterilmi ifadelerini kulland.

Beyin ve karacieri koruyor, kanserle savayor

Enginar K vitamini yönünden oldukça zengin bir besin. Beslenme ve Diyet Uzman Gözde Gence, alzheimer ve demansa neden olan beyin sinirleri hasarna kar koruyucu olduu bilinen K vitaminin yal kiilerin beslenmesinde de yer almasnn yarar salayacan belirtti. K vitamini açsndan zengin beslenme, yallarda bilisel fonksiyonlar ve insan ilikilerinde olumlu etki saladn dile getiren Gence, Dikkat edilmesi gereken husus ise kan sulandrc kullananlarn K vitamini kaynaklarndan olabildiince uzak durmalar gerektii. Dier K vitamini kaynaklar besinlerden uzak durmalar durumunda birbirine uzak günler olmak koulu ile haftada 1-2 kez tüketilebilir dedi.

Ana Sayfaya Git