Yarım sünnetin 5 belirtisine dikkat

Halk dilinde peygamber sünneti veya yarım sünnet olarak bilinen hipospadias, her 300 erkek bebekten birinde görülüyor. Bu sorunla dünyaya gelen çocuklara 2 yaşından önce mutlaka cerrahi işlem yapılması gerekiyor.

Haberler 10.07.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Dicle Hastanesi çocuk Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Taner Kamac, yarm sünnet olarak adlandrlan hipospadias hakknda bilgi verdi.

Her 300 doumun birinde görülüyor

Hipospadias, halk arasnda bilinen adlar ile peygamber sünneti ya da yarm sünnet, ortalama 300 çocuktan birinde rastlanan, doumsal bir anomalidir. Genellikle bu sorun ile dünyaya gelmi kiilerin çocuklarnda da görülme olasl yüksektir. Hipospadias erkek çocuklarda cinsel organn ucunda bulunan deliin, penisin alt tarafnda olmas durumudur. Böyle olunca da bebek, yarm sünnet olmu gibi dünyaya gelir.

Anne ve babalar dikkat!

Hipospadias sorunu ile dünyaya gelen bebeklerde idrarn yönü bacaklara dorudur. çünkü penisin ucunda bulunan ve normal gibi görünen delik ilevsizdir ve çocuk, o noktadan idrar çk gerçekletiremez. Anne ve babalar, sünnet derisinin yarm ekli ile idrarn, penisin alt tarafndan aktn fark ettii anda çocuk cerrahisi uzmanna bavurmaldr. çünkü sorun erken dönemde belirlenemezse, çocuk sünnet olana kadar fark edilmeyebilir. Bu da ileri dönemde önemli salk sorunlarna yol açabilir. drar delii, olmas gereken yerden ne kadar uzaksa, sorun o kadar büyüktür.

Erken tan için bu belirtilere dikkat edin

1. drar kanalnn, penisin alt yüzünde ve daha geride olmas.

2. Penis bann eri olmas.

3. Sünnet derisinin penis bann alt yüzünde olumamas.

4. Ereksiyon srasnda penisin aaya doru kvrlmas.

5. çocuun idrar yaparken oturmak zorunda olmas.

Tedavide cerrahi altn standart

Hipospadiasl çocuklar, erken dönemde gerekli tedaviler uygulanmazsa ileride ksrlk sorunu yaayabilir. Bu nedenle doru tan ve tedavi çok önemlidir. Tedavide cerrahi müdahale, özel teknikler kullanlarak çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi uzmanlarnca yaplmaldr. Ameliyat srasnda doutan kaynakl sorunun giderilmesinin yan sra çocuun sünneti de gerçekletirilir ve varsa penisteki erilik de düzeltilir.

Ameliyat kadar sonras da çok önemli

Uygun modern yöntemlerin kullanld ameliyat sonras hasta bakm da çok önemlidir. Hastalar genellikle bir gece hastanede kaldktan sonra taburcu olabilir. Ameliyat sonrasnda ise enfeksiyon riskine kar pansumana ve ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmelidir. Bu durumda anne babalar gerekli özeni göstermelidir. Doktor önerileri göz önüne alnmaldr.

Ana Sayfaya Git