Yaş ile birlikte menisküs sorunlarına dikkat

Menisküs yaralanmalarının genellikle travma ve yaşlılıkla birlikte meydana gelebileceğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necdet Işıklı, menisküs teşhisinin yapılmasının ardından hastanın yaşı, kilosu, menisküsteki yırtığın konumu ve şekline göre tedavi uygulandığını ifade etti.

Haberler 05.11.2017 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Necdet Ikl, insan vücudunun en karmak eklemlerinden biri menisküslere dikkat çekti. Travma ve yaa bal olarak menisküslerde oluabilecek rahatszlklara dikkat çeken Ikl, tan ve tehis sürecinin ardndan hastann ya, kilosu, menisküsteki yrtn konumu ve ekline göre tedavi uygulandn ifade etti.

YÜKÜN ET DAILMASINI VE OK ABSORBE EDC ÖZELL VAR

Menisküslerin diz eklemi insan vücudunun en büyük ayn zamanda en karmak eklemi olduuna dikkat çeken Ikl, Menisküsler diz ekleminde bulunan kkrdams yaplardr. ç ve d menisküs olmak üzere iki adet menisküs bulunmaktadr. Diz eklemi uyluk kemii alt ucu ile baldr kemii üst ucu arasnda yer almaktadr. Menisküsler eklemde her iki kemik kkrdaklar arasnda yer alr ve ligamanlarla alt taraftaki baldr, eklem yüzeyine ve kapsüle tutunurlar, menisküsler yarm ay eklinde yaplardr. Dizlerin birbirine yakn ksmda yer alana iç veya d kesimde yer alan ise d menisküs diye adlandrlr. Menisküsler yaps itibar ile diz ekleminde yükün eit dalmasn ve ayn zamanda ok absorbe edici özellii sayesinde eklemde kireçlenme (artroz) ve kkrdan anmasna kar koruyucudur dedi.

ÖZELLKLE SPORTF FAALYET SONRASI GERçEKLER

Menisküste oluabilecek sorunlara dikkat çeken Ikl, unlar kaydetti:

Menisküs yaralanmalar, travmatik menisküs yaralanmalar, dejeneratif menisküs yaralanmalar, menisküs kistleri, menisküs yaralanmalar karlatmz sorunlardan bazlardr. Bunlar akut travma yada yalanma ile zamanla dejenerasyon sonucu meydana gelebilir. Menisküs yaralanmalar parsiyel yada komleks olmasna düzlemine, yönüne lokalizasyonuna dejeneratif olmasna ve de ekline göre snflandrabiliriz. Menisküs yrtklar sklkla dizde zorlanma, dönme, burkulma sonras ve de özellikle sportif faaliyetler srasnda gerçekleir. Menisküs yrtklar çounlukla çapraz ba lezyonlar kkrdak yaralanmalar ve kontüzyonlarla beraber görülür. Dejeneratif menisküs yrtklar ise ileri yalarda ya da baka nedenlerle ypranmaya bal olabildii gibi basit bir hareketle olabilmektedir.

MENSKÜSTEK YIRTIA VE YAA GÖRE TEDAV

Menisküs yrt yada dejeneratif menisküs bulgularn sralayan Ikl, Menisküs yrt veya dejeneratif menisküs bulgular arasnda dizde ar, dizde ilik, hareketlerde kstllk, dizde taklma, atlama hissi, dizde kitlemeyi sayabiliriz. yi bir fizik muayene ve anamnez ile büyük oranda menisküs tans konulabilir. Günümüzde en iyi tan yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir. çekilen diz MRde menisküs yrt tipi, yerleimi ve derecesi hakknda bilgilenmek ile beraber ek olarak diz içindeki baka sorunlarda varsa tespit etme olana salar. Hastann ya, kilosu, menisküsteki yrtn konumu ve ekline göre nasl bir tedavi yaplacana karar verilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git