Yaşam tarzı

Obeziteyi tetikleyen birçok faktör olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı, Psikolog Gözde Patlak, “Ancak günümüzde obeziteyi en çok yaşam tarzı etkilemektedir" dedi.

Haberler 12.03.2017 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezite ve yeme bamllnn son yllarda en popüler konular arasnda bulunduunu belirten Beslenme ve Diyet Uzman, Psikolog Gözde Patlak, obezitenin bir yeme bamll olup olmadnn, nasl gelitiinin ve nasl önlenebileceinin ciddi bilimsel ve akademik çalmalarla incelendiini söyledi.

Obezitenin, kiinin vücut arlnn olmas gereken en üst snrn üstünde ve beden kitle indeksinin normalden fazla olmas eklinde tanmlanabileceini dile getiren Patlak, unlar aktard:

Bireyde obeziteyi tetikleyen birçok faktör vardr ancak günümüzde obeziteyi en çok yaam tarz etkilemektedir. Özellikle stresli, kaygl, youn tempolu i ve yaam ekli bireyi rahatlamas için besin tüketimine iten en önemli faktörlerdendir.

OBEZTEDE SIKçA TIKINIRCASINA YEME DAVRANII GÖRÜLÜYOR

Birey bu durumlardan kaçmak ve rahatlamak için besin tüketimini seçer ve böylece bu davran pekierek alkanlk haline dönüür. Bu yüzden de tknrcasna yeme davran, herhangi bir yiyecee ar ilgili olma gibi durumlar obezite ile beraber skça görülebilmektedir. Bunlarla birlikte yeme bamll olan bireylerde de mutluluk hormonunu salglatt için özellikle ekerli, ar yal ve karbonhidratl gdalara yönelim görülür.

FAZLA EKER TÜKETM BAIMLILIA SEBEP OLUYOR

Patlak, eker tüketimi ve madde bamllnda beyindeki ödül sisteminde benzerlikler olduunu ifade etti. Obezite ile ilgili yaplan aratrmalarda da ayn ödül sisteminin ortaya çktnn görüldüünü bildiren Patlak, bu yüzden de ar yemek yiyen ve bu sebeple obezite görülen kiilerde de yeme bamll olabileceinin ileri sürüldüünü hatrlatt.

Ana Sayfaya Git