Yaşam tarzı oldu

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kadir Topçu, hipertansiyon için tedavi planlamasında yaşam tarzı değişiklikleri ve bu yeterli olmazsa ek olarak ilaç tedavisi olmak üzere iki temel yaklaşım olduğunu bildirdi.

Haberler 16.10.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Kadir Topçu, Kalbin her kaslmas ve içerisindeki kan pompalamas ile birlikte damar duvarnda meydana gelen basnç sistolik kan basnc, kalp atmlar arasndaki sürede kan damarlarnda oluan basnç ise diyastolik kan basnc olarak adlandrlr. Elektronik ya da manon ve steteskop vastas ile ölçülen bu deerlerin belirlenen snrlarn üzerinde yer almas, yüksek kan basnc (hipertansiyon, yüksek tansiyon) olarak ifade edilir. deerlendirmesinde bulundu.

HPERTANSYONUN NEDENLER

Yüksek tansiyonun, bir kiinin ölçülen kan basnc deerlerinin hastane ölçümünde normal olarak kabul edilen araln üst snr olan 140/90 milimetre civa deerlerinin üzerinde tespit edilmesi olduunu aktaran Topçu, Tansiyon ölçümlerinde ilk olarak söylenen deer halk arasnda büyük tansiyon olarak bilinen sistolik kan basnc anlamna gelirken, ikinci söylenen deer ise küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik kan basncdr. Bir kiide bu deerlerin srasyla 140-159/90-99 arasnda ölçülmesi evre 1 hipertansiyon, yaplan ölçüm sonucunun 160-179/100-109 veya üzerinde tespit edilmesi evre 2 hipertansiyon ve 180/110 veya üzerinde tespit edilmesi ise evre 3 hipertansiyon adn alr. ifadelerini kulland.

Topçu, hipertansiyon nedenlerinin kendi içerisinde iki grupta incelendiini belirterek, unlar kaydetti:

Birincil hipertansiyon zaman içerisinde gelien ve altta yatan nedenin ortaya çkarlamad tansiyon türüdür, esansiyel hipertansiyon da denir. Yüksek tansiyona sahip kiilerin büyük çounluu bu grup içerisinde yer alr. Ailesel geçi gösterebilen baz genetik özellikler birincil hipertansiyona yatknlk oluturabilir. kincil hipertansiyon ise yüksek kan basncna neden olan rahatszln tespit edildii hallerde kullanlan terimdir. Böbrek hastalklar, doutan gelen kalp hastalklar, tiroit bezi ile ilgili rahatszlklar, böbrek üstü bezi problemleri ya da baz ilaç veya madde kullanmlar gibi nedenlerle ortaya çkan yüksek kan basnc bu grup içerisinde deerlendirilir.

LF ORANI YÜKSEK VE BTKSEL GIDALAR TÜKETLMEL

Dr. Kadir Topçu, her hastann kendine has özellikler içerdiini, dolaysyla kiiselletirilmi tedavi yaklamlarnn yüksek tansiyon için ön planda olduunu vurgulayarak, hipertansiyon için tedavi planlamasnda yaam tarz deiiklikleri ve bu yeterli olmazsa ek olarak ilaç tedavisi olmak üzere iki temel yaklam olduunu aktard.

Topçu, hekimin önerileri dorultusunda kiinin yaam tarznda deiiklik yapmasnn, yüksek tansiyonun tedavi planlanmas içerisinde yer alan iki temel yaklamdan birincisi ve en önemlisi olduunu ifade etti.

Salkl ve dengeli beslenmenin önemine iaret eden Topçu, hastalkla mücadele için yaplmas gerekenleri öyle sralad:

Lif oran yüksek ve daha ziyade bitkisel kökenli gdalara arlk vererek beslenme, düzenli fiziksel aktivite yapmak ki en sk önerdiimiz egzersiz olan hafif tempolu ve mümkünse her gün ya da en az gün ar ve yine mümkünse en az yarm saat sürecek yürüyüler yapmak, kilo kontrolü ve ideal kiloya inecek ekilde kilo düümü, tuz almnn kstlanmas ve sadece yemeklerde deil, her türlü tuzlu gdadan uzak durulmas, tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin azaltlmas ve hatta kesilmesi kan basncnn normal snrlara gerilemesi için yaplabilecek uygulamalar arasnda yer alr. Bu tür hayat tarz deiiklikleri çok önemli olup ilaç kullanan hastalarda ilaca olan ihtiyac azaltr ve hatta ortadan kaldrabilir.

Kiinin yaam tarz deiikleri ile istenilen düzeyde sonuç alnamamas halinde yüksek tansiyonun kontrolü amacyla hekim tarafndan baz ilaçlarn reçetelendirilmesine bavurulabilir. Bu konuda yararlanlan tansiyon seviyesine ve kiinin mevcut durumuna ve elik eden olas hastalklarna uygun olarak hekim tarafndan seçilebilecek birçok farkl ilaç grubu vardr.

Ana Sayfaya Git