Yaşama şansı yükseliyor?

Geçtiğimiz yıllarda yüzde 80’den fazla ölümle sonuçlanan prematüre doğumların, günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak yüzde 80’den fazla yaşama tutundukları bildirildi.

Haberler 18.10.2017 - 08:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Normal hamilelik döneminde 37 haftadan önce dünyaya gelen ve prematüre bebeklerin, geçtiimiz yllara nazaran hayatta kalma oranlar yüzde 80i geçti. Gelien teknoloji sayesinde, bin 500 gram altndaki doumlarn yüksek risk olarak görüldüü dönemlerden, 500 gram doan bebeklerin bile hayata tutunmay baard dönemlere girildi. Yenidoan ünitelerin artmas ve yenidoan youn bakm hekim saynn artmas ile prematüre doumlar risk olmaktan çkt.

Bin 500 gram altndaki doumlarda, yaama ans çok düüktü

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Mehmet Emin Günel, gebelikte doacak bebein, doum arlnn özellikle belirle standartlarn altnda olmasnn, doum süresinin belirli süreden önce olmasnn prematüre olarak deerlendirildiini söyledi. Uzman Dr. Günel, Biz bunu 37 hafta olarak snrlandrmaktayz, alt gruplar da olmakta. Prematüre bebekler daha çok 2 bin 500 gramn altndaki, 37 haftadan öncesi bebeklerimiz ve özellikle önem arz eden, bin 500 gramn alt olan çok düük doum arlkl bebeklerimiz. Bunlarda yaama ans belirli oranlarda çok düük. çünkü bu bebeklerin doumla beraber oluan hastalklar mevcut, bunlar da son derece hayati risk oluturmakta. Geçmite, yüzde 80nin altnda olan yaama ans, günümüz artlarnda artk yüzde 80nin üzerine çkm durumda. Bu noktada özellikle dünya geneli ve ülkemiz için yenidoan ünite saysnn artmas, donanmn yükselmesi, hekimlerin daha tecrübeli olmas, says 300ü geçen yenidoan youn bakm uzmanlarnn artk tüm bölgede hizmet veriyor olmas ve tabi ki de teknoloji ile beraber gelien cihazlara ulalabiliyor olmas yaam orann yüzde 80in üzerine çkarmakta dedi.

500 gram doup, hayata tutunan bebeklerimiz var

Geçtiimiz yllara nazaran kadn doum uzman hekimlerin, gebelik takiplerini bir takm farkndalklarla daha iyi yaptn aktaran Dr. Günel, konumasn öyle sürdürdü:

Bebein yaama ans doumdan sonra deil, asl olarak doumdan öncesi belirlemektedir. Erken doan bebeklerimizde maalesef karlatmz gerek önlenebilir gerekse önlenemeyen birtakm sorunlar söz konusu. Bunlar özellikle nörogeliimsel geliimler, iitme ve görme problemi. Bunlarda amaç tabi ki en aza indirmek. Daha öncesinden 850-750 gram doan bebeklerde birtakm sk karlatmz sorunlar, u anda 500 gram doup bir ekilde hayata tutunan, el verdiimiz bebeklerde daha az karlamaktayz. Prematüre doumlarn engellenmesinde bir noktaya kadar dikkat edilirse oranlar azalabilir. Anne bu noktada öncelikle tabi ki gebe kalmay düündüü andan itibaren bir hekim yardmna, kadn doum uzman ile görümeye balamal. Sonrasnda elbette ki doal ve salkl beslenmek ve yaam artlarn buna uygun hale getirmek prematüre doumu engelleyecek temel faktörlerdir.

Ana Sayfaya Git