Yaşlı hücrelerinizi egzersizle canlandırın

Hiçbir şey için geç değil. ‘Yaşlandım ben, artık bu şekilde yaşayacağım’ demeye son verin. Araştırmalar da gösteriyor ki yaşlansak bile hücrelerimiz her zaman iyileşmeye açık. Yaşlı hücreler de egzersizden yoğun olarak faydalanır. Hatta yaşlı hücreler genç hücrelere göre egzersize daha hızlı cevap verir.

Haberler 25.04.2017 - 07:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, yallkta egzersizin faydalar hakknda u bilgileri verdi:

Yalanma vücutta hücrelere kadar uzanan bir durumdur. Yal kiilerin hücrelerinde meydana gelen hasarlar daha iddetlidir. çünkü yalannca hücrelerin yenilenmesi azalr, hücreler zayflar. Enerji üreten mitokondrilerin says azalr ve hücrelerdeki canllk azalm olur.

YALANAN HÜCRELER YENLENR

Baz egzersiz programlarnn yalanma sürecinde hücre yenilenmesini ksmen hzlandrd görülmütür. Geçen yllarn hücrede meydana getirdii hasarlarn bazlarn geri döndürdüünü göstermektedir.

Biz fizyoterapistlerin her zaman dedii gibi egzersiz ve aktivite insan bedeni için oldukça iyidir. Ayn zamanda egzersizin hücresel seviyede de oldukça faydal olduu görülmütür. Yaplan çalmada kiilere farkl tarzlarda sporlar yaptrlmtr. Arlkla, bisikletle yaplan egzersiz çalmalar sonrasnda yaplan incelemede kiilerin kas kuvvetleri ve kan ekeri deerlerinde anlaml bir düzelme görülmütür.

YALANMANIN LERLEMESNE MÜDAHALE EDEBLRZ

Kaslara yaplan biyopsideki sonuçlar ise oldukça artcdr. Hücrelerin gen aktivasyonu belirgin bir ekilde deimitir. Etkilenen genler mitokondrilerdeki enerji üretme kapasitesini artyor. Aralkl olarak egzersizlere devam eden kiilerde ise mitokondrilerin says artmtr. Ayn zamanda mitokondriler daha salkl hale gelmitir.

Yallkta bedensel olarak yaadmz deiiklikler, hücrelerimizde de gerçekleiyor. Yaplan çalmalar kantlamtr ki hücreleri gençletirirsek yalanmann ilerlemesine müdahale edebiliriz. Daha salkl bireyler olarak yallk sürecisini yaayabilir. Yaplan egzersizler hücreleri canlandrr ve hücrelere enerji verir. Bu durumda yalanma ve hücrelerin salndaki gerileme düzeltilmi olur. Egzersizi hayatmzn bir parças haline getirip, daha canl ve enerjik bir hayat sürebiliriz.

Ana Sayfaya Git