Yaşlıdır, unutur demeyin!

Yaşlılık döneminde ortaya çıkan unutkanlıkların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Özel olarak bu döneme ait olan ruhsal sorun bunamadır. Bu dönemde ortaya çıkan unutkanlıklar dikkate alınmalıdır. Çoğu zaman bu bulgular demansın başlangıcı olabilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, sosyal hayattan kopmamak ve her gün dışarıya çıkmak gerekiyor.

Haberler 17.03.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Psikiyatri Uzman Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yallk döneminde ruhsal anlamda da deiikliklerin yaanabileceini, baz hastalklarn da ortaya çkabileceini söyledi.

Bunama, yalanmaya bal beyin dejeneresidir

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Yallk döneminde ruhsal hastalklarn hemen hepsi görülebilir. Özel olarak bu döneme ait olan ruhsal sorun bunamadr. Bu rahatszlk yalanmaya bal beynin dejenere olmas olarak açklanabilir dedi. Yallarn unutkanlklarn dikkate almak gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, çou zaman bu bulgular bir demansn balangc olabilir uyarsnda bulundu.

Depresyon ve anksiyete bozukluklar görülebilir

Bunun dnda dier hastalklarn da yallkta gözlenebileceini ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, En sk görülenleri depresyon ve anksiyete bozukluklardr. Bunu da beynin yalanmasna balayabileceimiz gibi, dier bedensel hastalklar ve onlarn tedavisi için kullanlan ilaçlar da bu hastalklar ortaya çkarr. Ayrca depresyon ve dier psikiyatrik hastalklarn yallarda görülmesinin bir dier nedeni de sosyal yaamdan geri çekilmeye bal ie yaramazlk duygusunun ön plana çkmasdr diye konutu.

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, geçmite baz hastalklarn yalla bal olduu fikri çok ön plana çktn, hatta yallk depresyonu gibi tanlar kullanldn ifade ederek Ancak daha sonra yaplan aratrmalarda ne etken ne ilerleyi ne de tedavi açsndan dier yalarda görülen benzer hastalklardan farklarnn olmad ortaya çkmtr dedi.

Her gün darya çklmal

Yallarn mümkün olduu kadar sosyal yaamdan uzaklamamas gerektiini ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Her gün evlerinden dar çkmal, sürdürebildii kadar yaamlarnn bamsz olarak sürdürmelidir. Beyni çaltracak zihinsel uralar olmaldr. Yeni bir eyler örenmek kitap okumak çok faydal olabilir tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git