Yaşlılar için sağlıklı yaz rehberi

Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli 65 yaş ve üstü için sağlıklı bir yaz geçirme ipuçlarını verdi. Öktenli kalp, tansiyon ve diğer kronik hastalığı olan yaşlılara düşme, üşütme, zehirlenme, böcek sokmaları ve sıcak çarpması hakkında önerilerde bulundu.

Haberler 12.07.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli 65 ya ve üstü için salkl bir yaz geçirme ipuçlarn verdi. Öktenli kalp, tansiyon ve dier kronik hastal olan yallara düme, üütme, zehirlenme, böcek sokmalar ve scak çarpmas hakknda önerilerde bulundu:

Böcek sokmalar yaz aylarnda artyor

Yazn, scak havalar nedeniyle, ev dnda geçirilen zamann daha fazla olduunu belirten Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli Scaklk nedeniyle vücudun açkta kalan yerleri özellikle böcek sokmalarna kar daha fazla maruz kalr. Buna bal bölgesel alerjik ve iltihabi reaksiyonlar oluabilecei gibi bu böcekler aracl ile baz bulac hastalklara da yaz aylarnda daha fazla rastlanyor. Böcek sokmalarna kar gelitirilen cilt spreyleri koruyucu olabilir. Özellikle diyabetli hastalarn bacaklarndaki böcek sokmalarna bal enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabiliyor açklamasnda bulundu.

Ter ve ya bezlerinin fonksiyonlar yalanma ile birlikte azalr

Vücuttaki ya ve ter bezlerinin fonksiyonlarnn yalanma ile birlikte azalma gösterdiine deinen Prof. Dr. çaatay Öktenli Bu da derinin nemlenmesinin azalmasna ve bunun sonucu kurulua neden olabilir. Direkt güne nlarna maruz kalndnda, cildin gördüü hasar sonucu bütünlüü bozulur ve su içerii azalarak kurulua yol açar. Kuruluk bacaklarda daha fazla olmak üzere ellerin üzerinde, kollarda ve gövdede görülür. Kant ile birlikte, bu bölgelerde cilt kuru, kepekli ve çatlak görünümdedir. Bu çatlaklar cilt enfeksiyonlarna zemin hazrlar. Yaz boyunca nemlendirici kullanm gerekebilir. Banyoyu lk su ile almak daha uygundur. çok scak su cildin kuru hissedilmesine ve kantlara neden olabilir dedi.

Scak çarpmas ölümcül olabilir

Scak çarpmasnn, ar scak ve nemli havann neden olduu en riskli ve ölümcül durum olduunu söyleyen Prof. Dr. çaatay Öktenli eker hastal, hipertansiyon ve kalp yetmezlii gibi kronik hastal olan yal hastalar büyük risk altnda. Bunlara; sinir sistemini etkileyen ilaçlar veya idrar söktürücü ilaçlar eklendiinde scak çarpmas riski daha da artyor. Ayrca, yal bireylerde ter bezlerinin says ve salgsnn azalmasna bal olarak terleme azalr. Bunun yannda derinin damarlanmas da azaldndan yallarda scak çarpmas riski yüksektir. Scak çarpmasnn krgnlk, ba ars ve ba dönmesi gibi ilk belirtileri, bazen anlalamayabilir. Scak çarpmasndan üphelenilen bir yalnn hzla souk su ile ykanmas ve en yakn salk kuruluuna götürülmesi gerekir açklamasnda bulundu.

Yallkta besin zehirlenmesine dikkat

Temizlii üpheli veya denetimsiz sularn içilmesi ya da bunlar ile ykanan sebze ve meyvelerin neden olduu yaz ishalleri yazn en sk görülen hastalklar arasnda olduunu aktaran Anadolu Salk Merkezi Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli Yaz ishallerinin dier bir nedeni de yazn scak nedeniyle yiyeceklerin hzla bozulmasdr. Yazn scak havalarda terleme ile vücuttan su kayb fazla olur. Yallarda besin zehirlenmesi, su ve mineral kaybna neden olarak son derece kötü sonuçlar dourabilir eklinde konutu.

Kaygan zemin, kablo ve hortumlar dümelere sebep olabilir

Özellikle yal hastalarda düme sonucu basit çürüklerden, ciddi doku ezilmesine, kalça, bacak, kol, el bilei ve kaburga krklar hatta kafa travmalarna ve beyin zar altna kanamalara kadar önemli hasarlar meydana gelebildiinin altn çizen Prof. Dr. çaatay Öktenli Kazalar, yallardaki ölüm nedenleri arasnda kalp-damar hastalklar, kanser, felç ve akcier hastalklarndan sonra beinci srada yer alyor ve kazalarn üçte ikisi düme ile ilikili. Ev içinde veya dnda (özellikle havuz ve dularn kenarlarnda) kaygan zeminlerin olmamas, slak zeminlerin her zaman kuru tutulmas gerekir. Kablo, hortum gibi materyallerin açkta olmamas gerekir, bu tür materyaller yallarn taklmasna neden olabilir. Yüksek topuklu ayakkablar ve taban kaygan terlikler dümenize yol açabilir. Aya kavrayan ayakkablarn kullanlmas gerekir. Kaygan ve slak bir zeminde yürürken eller cepte olmamal. Düzenli göz muayeneleri olunmal. Görme bozukluklar dümelerde önemli rol oynar dedi.

Terleyince derhal giysilerinizi deitirin

Prof. Dr. çaatay Öktenli yallara terledikleri zaman derhal giysilerinin deitirilmesi gerektiini ve rüzgrl ya da klimal ortamlardan uzak durulmamasn belirterek u önerilerde bulundu: Sk terleme ve sonrasnda serinlemek için rüzgrda kalmak ya da souk du almann vücut direncini düürmesi, klimal ortamlarda uzun süre kalnmas yazn art gösteren üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlar yallar için önemli bir problemdir. Yallarda alt solunum yolu enfeksiyonlar, hastaneye yat gerektirecek kadar ciddi salk problemlerine hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir. Enfeksiyonlu yallarda ate yükselmesi olmayabileceini de unutmamak gerekir. Özellikle 65 ya üzerinde ve eker veya böbrek hastal olanlar yüksek risk altndadr. Bunlardan korunmak için bol sv aln ve istirahat edin. yileinceye kadar deniz ya da havuza girmeyin. Bol meyve veya sebze tüketin. Düzenli olarak ellerinizi ykayn. Böylece, kap kollar ve k dümeleri gibi dier insanlarn da kulland yüzeylerden ellerinize bulaan mikroplar yok etmi olursunuz. Eer souk algnl geçiriyorsanz, kendi kendinizi tekrar enfekte etmemek için kuma mendil yerine tek kullanmlk kt mendiller tercih edin.

Ana Sayfaya Git