Yaşlılarda grip ve zatürre aşısı enfeksiyonların seyrini azaltıyor

Yaşlılarda grip ve zatürre hastalıklarının sık ve bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarının daha fazla görüldüğü, aşı yaptıranlarda ise enfeksiyonların daha az ya da hafif seyrettiği ve ölüm oranlarının daha düşük olduğu belirtildi

Haberler 24.11.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumda 65 ya ve üstündeki kiilerde, grip ve zatürre hastalklarnn sk görüldüü ve bu hastalklara bal ölüm riskinin daha fazla olduu, grip ve zatürre as yaptran yallarda ise enfeksiyonlarn daha az ya da daha hafif seyrettii ve ölüm oranlarnn daha düük olduu bildirildi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, yallarda koruyucu hekimliin çok önemli olduunu söyledi. Koruyucu hekimliin, yaam tarz deiiklikleri, yaralanmalarn önlenmesi, kronik hastalklardan korunma, az ve di sal, ruh ve akl sal ile ilgili deiikliklerin takibi ve önlenmesi, yeterli beslenmenin salanmas, tarama testleri ve a programlarn içerdiini ifade eden Karan, yalln erken dönemlerinde yaam tarz ve davran deiiklikleri ile saln ve organ fonksiyonlarnn korunmas ve kronik hastalklara bal oluan kaybn en aza indirilmesinin amaçlandn aktard.

Karan, alarn enfeksiyonlardan korunmak için ilk srada alnan önlemler arasnda bulunduunu vurgulayarak yalanma süreciyle baklk sisteminde oluan deiiklikler nedeniyle enfeksiyonlara yatknln arttna ve her türlü enfeksiyonun daha ar seyrettiine dikkati çekti.

Yallarda kronik hastalk sklnn daha fazla olmasnn, baklk sistemini olumsuz etkilediine iaret eden Karan, özellikle kanser, kalp-damar ve solunum sistemi hastalklar, diyabet, demans ve beslenme yetersizlii gibi hastalklarn enfeksiyonlar için risk faktörleri olduunu dile getirdi.

Prof. Dr. Karan, yallarda özellikle influenza (grip) ve pnömoni (zatürre) hastalklarnn sk görüldüünü ve gençlere göre daha ar seyrettiine iaret ederek bu kiilerin hastane ve youn bakmlarda daha uzun süre kaldn, solunum yetmezlii ve dier organ sistemlerindeki hasarn daha fazla görüldüünü söyledi.

Karan, Yallarda bu hastalklara bal ölüm oranlarnn da daha fazla olduu saptanmtr. Bu nedenle enfeksiyonlarn önlenmesi için alama büyük önem tamaktadr. A yaplanlarda enfeksiyonlar daha az görülmekte, enfeksiyon geçirenler daha hafif geçirmekte, hastaneye yat oranlar ve ölüm oranlar daha az olmaktadr. diye konutu.

- Grip için alama oranlar yüzde 5,9 ile 27,3 arasnda

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerine göre, Türkiyede 65 ve üstündekilerin orann yüzde 9,1 olduunu kaydeden Karan, u bilgileri verdi:

2050 ylnda bu orann yüzde 20,8e, 2075 ylnda ise yüzde 27,7ye yükselecei tahmin edilmekte. Alama oranlarnn istenilen düzeylerde olmad görülmekte. Ülkemizde yaplan çalmalar incelendiinde ise grip için alama oranlarnn yüzde 5,9 ile 27,3 arasnda olduu görülmekte. 65 ya üstü her bireye elik eden hastalklarna ve dier özelliklerine baklmakszn influenza ve pnömoni alar yaplmal.

nfluenza as her yl, ylda bir kez yaplmal. ki çeit pnömoni as mevcut: 13 valan konjuge pnömokok as (PCV13) ve 23 valan polisakkarid pnömokok as (PPSV23). 65 ya ve üstü hastalarn en az bir kez PPSV23 ve PCV13 yaptrmas gerekmekte. Hiç alanmam yal bireylerde ilk önce PCV13 yaplp en az bir yl geçtikten sonra da PPSV23 asnn yaplmas önerilmekte.

Ana Sayfaya Git