Yaşlılığı değil gençliğinizi uzatın

Gelişen tıp, teknoloji ve doktorların deneyimi sayesinde insan ömrü her geçen gün daha da uzuyor. Özellikle kalp damar hastalıklarından yaşam kayıpları azalırken, bu hastalıklara yakalanma yaşı ise gün geçtikçe gençleşiyor. Uzun ve zinde bir yaşam için kalp sağlığı büyük önem taşırken, belirli kurallara dikkat etmek yaşlılığı değil gençliği uzatıyor.

Haberler 15.02.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahi Uzman Bakan Prof. Dr. Azmi Özler, salkl kalp ve salkl bir hayat için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Gençlerin de kalbi hastalanyor

Uzun ve zinde bir yaam için kalp salnn korunmas büyük önem tamaktadr. Geçmite erken yata görülen yaam kayplarnn büyük ksm kalp krizlerin bal yaanrken, son yllarda beslenme tarz, teknolojik gelimeler, tan ve tedavideki gelimeler yaam süresi uzamaktadr. Ancak elde edilen gelimeler gençlik deil yallk süresini uzatmaktadr. 50 ya civarnda görülen kalp damar hastalklar günümüzde 30lu hatta 20li yalarda görülmektedir. Uzayan ömrün mümkün olduu kadar salkl geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için de yalln deil, gençlik döneminin uzamasna çalmak önem tamaktadr.

Stresle ba etmeyi örenin

Kalp-damar sal açsndan; stres, hzl yaam koullar, sigara kullanm ve kötü beslenme alkanlklar büyük risk oluturmaktadr. Zamann en önemli hastalklarndan birinin stres bilinen bir gerçektir. Stresten tamamen kaçnn benzeri söylemler aslnda çok da doru bir yaklam deildir. Günlük hayatta i, trafik, ilikiler, maddi durum gibi nedenlerle birçok kii stresle mücadele etmeye çalmaktadr. Stresin tamamen yok edilemedii durumlarda ba edilmesinin yollarnn örenilmesi gerekmektedir. Açk havada yarm saatlik bir yürüyü bile stresin büyük ölçüde önüne geçebilmektedir. Sanatsal etkinlikleri zaman ayrmak da stresle mücadelede iyi bir yardmcdr. Bunun yanna düzenli beslenmeyi eklenerek özellikle sigara ve alkolden uzak durmak kalp hastalklarna yakalanma riskini oldukça düürmektedir.

çocuklarnz beslenme ve egzersiz konusunda bilinçlendirin

Hastalklardan korunmak için salkl beslenme ve egzersiz konusu çok önemlidir. Bunun için de ailelere büyük görevler dümektedir. Ailelerin 3-3,5 yandan itibaren salkl beslenme ve düzenli egzersiz konusunda çocuklar doru yönlendirmesi ileride yaanacak birçok salk sorununun önüne geçebilmektedir. Bu iki alkanln yaama dahil olmas sadece kalp-damar hastalklar deil kanser, obezite gibi pek çok rahatszln hatta psikolojik problemlerin önlenebilmesine yardmc olmaktadr. Öte yandan genetik olarak kalp hastal riski yüksek, kolesterol düzeyleri de ileri seviyede olan çocuklara, erken yalardan itibaren çocuk hekimleri tarafndan gerekli tetkiklerin yaplmas önem tamaktadr.

Damar yanz genç tutun

Yan ilerlemesi beraberinde belli riskleri getirmektedir. Ancak kiinin gerçek ya kimlikte yazan yandan ziyade damar yadr. Damarlarn ya, yaam süresi kadar kaliteli yaam konusunda da belirleyici unsurlarn banda gelmektedir. Yanl beslenen, hareketsiz bir hayat tercih eden kiinin kimlik ya genç olsa da gerçek ya yani damar ya yaldr.

Salkl ve uzun bir gençlik için;

1.çocuklarnza beslenme ve egzersiz konusunda örnek olun.

2. Hangi durumda olursanz olun iyimser düünmeye çaln.

3.Açk alanlarda en az 5 bin adm olmak üzere günde 10 bin adm atmaya özen gösterin.

4.Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun. Hatta içilen ortamlar bile kullanmayn.

5.Fast food yiyeceklerden uzak durun. Organik beslenmese özen gösterin.

6.eker ve tuzdan uzaklan karbonhidrat kontrollü tüketin.

7.Tansiyon sorununuz varsa mutlaka bunu çözümleyin.

8.Diyabetin damar salnn en büyük dümanlarndan biri olduunu unutmayn.

9.Kilonuzu kontrol altnda tutun. Yediklerini yarya hareketi iki katna çkarmak iyi bir formüldür.

10.Stresle ba etmenin yollarn örenin.

11.Düzenli ve kaliteli uykuya önem verin.

12.Elektromanyetik alanlardan uzak durmaya çaln.

13.Arkada çevrenizi size pozitif katks olan, neeli insanlardan oluturun.

Ana Sayfaya Git