Yatak akarları kabus olmasın

Yataklarda sayıları milyonlarla ifade edilen akarların, solunum yolu rahatsızlıklarına, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlara neden olabildiğini belirten uzmanlar, bu yüzden yatakların belirli aralıkla değiştirilmesini öneriyor.

Haberler 24.01.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Mehmet Orhan, salkl bir kiinin ömrünün yaklak yüzde 25ini yatakta, uyuyarak geçirdiini söyledi.

Bu yüzden yataklarn salkl bir yaam için her açdan önem tadn vurgulayan Orhan, uzun süreli kullanlan yataklarn, bakteri, küf ve mantar gibi birçok mikroorganizmaya ev sahiplii yapabildiini anlatt.

Özellikle akarlarn, (hal, koltuk, yatak gibi yerlerde ve nemli ortamlarda yaayan, astma yol açabilen, insan vücudundan dökülen deri tozlaryla ve parçacklaryla beslenen bir tür canl), yastk, yorgan, koltuk, kanepe ve yataklarda çok miktarda bulunabildiini aktaran Orhan, bu canllarn kene gibi eklem bacakl bir canl olduunu, scak ortamda kolaylkla üreyebildiini ve insan sal açsndan son derece zararl olduunu vurgulad.

Bu canllarn 160 türünün bulunduunun bilindiini belirten Orhan, öyle devam etti:

4 yl kullanlan bir yatakta, deikenlik gösterse de ortalama 8 milyon toz akar yaayabiliyor. Zamanla yataklarda biriken ve saylar milyonlarla ifade edilen akarlar belirli bir noktadan sonra sal tehdit etmeye balyor. Baklk sistemi daha zayf olan çocuklarda ise bata astm olmak üzere çeitli alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Sradan bir temizlik ise yataklarda biriken bu akarlar tamamen yok etmiyor. Bu noktada yataklarn dezenfekte etmek için kullanlan baz yatak spreylerinin geçici bir önlem olarak akarlar sadece belirli bir süre uzaklatrdn söylemeliyiz. çünkü yataklar genellikle sünger ve kumatan yapld için yüzeysel temizlik yapldkça akarlar yatak yüzeyinin altna iniyor.

- 60 derecede ykayn

Orhan, akarlarn, astm, gözde ime, nefes darl, burun tkankl ve göz kzarmas gibi birçok rahatszla yol açabildiini de söyledi.

Bu zararl organizmalarla mücadelenin önce yatak odasndan ve yataklardan balanmas gerektiini vurgulayan Orhan, unlar kaydetti:

Burada almamz gereken önlemlerden biri, antialerjik ve antibakteriyel kumalar, yastk klflar, çaraflar ve yataklar kullanmak olabilir. Bu arada yatak takmlarnn ve örtülerinin ise haftada bir kez en az 60 derece ile ykanmas gerekiyor. Herhangi bir salk sorunu yokken sabah yataktan kalkldnda, göz kzarkl, burun aknts, alerjik reaksiyon ve nefes darl gibi belirtilerle karlaldnda hemen eski yataklarn deitirilip yenisinin alnmas gerekiyor. Birçok kii, bu reaksiyonlar görünce hasta olduunu sanp salk kurulularna gidiyor ve ciddi bir durumunun olmadn duyunca aryor.

Prof. Dr. Nihat Sapan, yataklardaki akarlarn solunum yolu rahatszlklarna, nefes darl ve burun tkankl gibi semptomlara neden olabileceini belirterek, Akar alerjisi olanlar ortam fazla nemli yapmayacak ve yataklarnda kullandklar çaraflar ile nevresimleri haftada bir kez 60 derecede ykayacak. dedi.

Ana Sayfaya Git