Yatak odasındaki tv çocuklarda obeziteye neden oluyor

Yatak odasında televizyon bulunan çocukların, gelecekte aşırı kilolu olma ihtimali yüksek. Çünkü küçük bir çocukken yatak odasında bir tvye sahip olmakla fazla kilolu olmak arasında net bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.

Haberler 19.08.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Halil Cokun, University College London (UCL) tarafndan yaplan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

çocuklar ya da ergenler, yatak odasnda tv izlerken attrmalk yiyor olabilirler. Yetikin programlar izlerken önemsiz yiyecek reklamlarna maruz kalabilirler ve yeterli uyumayabilirler. Tüm bu belirtilen maddeler kilo almayla bantldr.

Aratrmaclar, 2000/2001 doumlu 12 binden fazla çocua ilikin veriyi tarad. Bu veriler, tvnin çocuk geliimi ve çocuklarn yetikinlie geçii üzerine olan etkileri incelemek üzere kurulan ngiliz Kohort çalmasna alnd. 7 - 11 yalar arasndaki veriler aratrld. çocuklarn yarsndan çounun yatak odasnda bir tv vard.

ERKEKLER YÜZDE 20 DAHA YÜKSEK

Yedi yanda yatak odasnda tv bulunan kzlarn, yatak odasnda tv bulunmayanlara kyasla, 11 yalarnda fazla kilolu olma riskinin yaklak yüzde 30 daha yüksek olduu kefedildi. Erkeklerin fazla kilolu olma ihtimali ise yüzde 20 daha yüksekti.

Ailelerden alnan bilgilere göre, kz çocuklarnn yatak odalarnda geçirdikleri süre arttkça obezite riskinin de artt bulunmutur. Fakat aileler erkek çocuklar için böyle bir kanda bulunmamtr. Ayrca yine ailelerden alnan bilgilere göre bilgisayar banda oyun oynayarak geçirilen sürenin, kilo almyla bir ilgisi yoktu.

ngilterede çocuklukta imanlk önemli bir halk sal problemidir. ngilterede, 11 yandaki çocuklarn yaklak üçte biri kilolu ve bete biri obezdir. çalmalar, genç bir çocukken yatak odasnda tvye sahip olmakla, birkaç yl sonra kilolu olmak arasnda açk bir balant olduunu gösteriyor.

Gelecekte, çocukluk dönemi obezite önleme stratejileri yaplrken, çocuklarn yatak odalarndaki tvlere eriimi obezite için bir risk faktörü olarak düünülmelidir.

YED YAINDAN BER YATAK ODASINDA BR TV VARSA...

Yaplan bu çalma, Uluslararas Obezite Dergisinde de yaynland. Bu çalmann en güçlü yanlarndan birisi çok saydaki çocuu kapsamasnn yan sra, çocuklarn sadece vücut arlklar ve boylarnn deil ayn zamanda vücut ya ve kas oranlarnn da ölçülmesidir.

Aratrmaclar ayn zamanda çocuklar üç yandayken de çocuklarn boylar ve kilolar hakknda bilgi topladlar. Böylece çocuklarn tv izlemeye balamadan önce hali hazrda kilolu olup olmadklar hakknda bilgi sahibiydiler.

Aratrmadan da anlalaca üzere, bu karmak balanty tam olarak anlamak için daha fazla aratrma yaplmas gerekiyor, ancak bu çok büyük ve ulusal düzeyde örnekleri kapsayan yüksek kaliteli bir aratrmadr ve bu da burada gösterilen balantlarn gerçek olduunu düünmek için oldukça güçlü bir temel salyor.

Yedi yandan beri yatak odasnda bir tvye sahip olmann, çocuklukta önceki arla baklmakszn, dört yl sonra çocuun kilolu olma riskini artryor. Bu nedenle, bulgularn çok ciddiye alnmas gerekir.

Ana Sayfaya Git